Νέα πρωτοβουλία για την ενίσχυση της απασχόλησης στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Έβρου που αποβλέπει στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, υλοποιεί η Eurobank. Η διοίκηση της τράπεζας πραγματοποιεί περιοδεία στη Θράκη, υπογραμμίζοντας την αναπτυξιακή και επενδυτική δυναμική σε μια περιοχή με ισχυρά γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της τράπεζας, αναγνωρίζοντας την καθοριστική συμβολή των εργασιακών ευκαιριών στην απόφαση νέων ανθρώπων να κάνουν οικογένεια, η Eurobank υλοποιεί πρόγραμμα δημιουργίας θέσεων απασχόλησης στην υπηρεσία EuroPhone Banking της τράπεζας, το οποίο ξεκίνησε πιλοτικά, από τους μόνιμους κατοίκους της ΠΕ Έβρου.

Δίνοντας έμφαση στην αντιμετώπιση των δυσκολιών εύρεσης εργασίας ιδιαίτερα σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας, όπου εστιάζει η ευρείας κλίμακας πρωτοβουλία εταιρικής κοινωνικής ευθύνης για το δημογραφικό "ΜΠΡΟΣΤΑ για την οικογένεια", η Eurobank υπογραμμίζει τη σημασία της ενίσχυσης της απασχόλησης στη βελτίωση των δημογραφικών δεδομένων, ειδικά στα ακριτικά σύνορα της χώρας. Η θετική επίπτωση των ευκαιριών απασχόλησης στο δημογραφικό, αποτυπώνεται και σε σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ που χρηματοδότησε η τράπεζα. Με το πρόγραμμα για την ενίσχυση της απασχόλησης στον Έβρο, η τράπεζα δίνει επίσης το παράδειγμα της αποκέντρωσης ορισμένων επιχειρησιακών λειτουργιών, μια διαδικασία που είναι σε θέση να εφαρμόσει ένας μεγάλος οργανισμός με την κατάλληλη οργάνωση, τεχνογνωσία και υποδομή. Τους τελευταίους έξι μήνες, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης έχουν δημιουργηθεί 45 νέες θέσεις εργασίας, κυρίως σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα, για απασχόληση στην υπηρεσία EuroPhone Banking της τράπεζας. Στα άτομα που απασχολούνται σήμερα μέσω του προγράμματος, εννέα στα δέκα είναι γυναίκες, έξι στα δέκα είναι έως 35 ετών, ενώ τέσσερις  στους δέκα είναι έγγαμοι.

Η πορεία υλοποίησης της νέας δράσης, οι προκλήσεις και οι προοπτικές εργασίας και διαβίωσης στη Θράκη, συζητήθηκαν χθες σε εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη με θέμα "Η Eurobank στην ΠΕ Έβρου - Δημογραφικό, Επενδύσεις και Τοπική Ανάπτυξη". Να σημειωθεί πως η Eurobank επιδιώκοντας σταθερά την διάχυση ευκαιριών ανάπτυξης σε όλη τη χώρα, κατά την τετραετία 2019 - 2022, έχει χορηγήσει δάνεια άνω των 500 εκατ. ευρώ στην περιοχή, χρηματοδοτώντας περίπου 900 μεγάλες, μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις στη Θράκη, με έμφαση σε κλάδους αιχμής, όπως στους τομείς της αγροτικής παραγωγής, ενέργειας, εμπορίου εξόρυξης - βιομηχανίας μαρμάρων, ποτών, τροφίμων, συσκευασιών και ενδυμάτων, μεταποίησης και υπηρεσιών.

Στην εκδήλωση, όπως αναφαίρεται στην ανακοίνωση, χαιρετισμό εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, μετέφερε ο γενικός διευθυντής της ΜΚΟ Αποστολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Κωστής Δήμτσας, παρουσιάζοντας στη συνέχεια, τις δράσεις που αναπτύσσει η Αποστολή σε συνεργασία με την Eurobank. Την εκδήλωση συντόνισε ο εκδότης και δημοσιογράφος, Νίκος Χατζηνικολάου, ενώ σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, συνομίλησε με νεαρό ζευγάρι που διαμένει στην περιοχή για τις δυσκολίες των νέων οικογενειών σε ακριτικές Περιφέρειες. Οι προκλήσεις στην αγορά εργασίας συζητήθηκαν με δύο από τους εργαζόμενους στο Europhone Banking της τράπεζας, ενώ ομιλίες πραγματοποίησαν οι Βασίλης Κελλάρης και Χάρης Χηνιάδης, ιατροί-συνιδρυτές του σωματείου Be-Live, φορέα που χορηγεί η Eurobank. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δείπνο που παρέθεσε η διοίκηση της τράπεζας.

Στην ομιλία του, παρουσία του πρόεδρου του ΔΣ της Τράπεζας, Γεωργίου Ζανιά, ο διευθύνων σύμβουλος, Φωκίων Καραβίας ανέλυσε τη στρατηγική της Eurobank για τη στήριξη της Θράκης, μιας περιοχής αναβαθμισμένου ρόλου, ισχυρού συμβολισμού και μεγάλων αναπτυξιακών δυνατοτήτων, αλλά και συνολικά των ακριτικών περιοχών της χώρας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι της Eurobank, Ανδρέας Αθανασόπουλος και Σταύρος Ιωάννου, και υψηλόβαθμα στελέχη, ενώ παρέστησαν εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας, καθώς και θεσμικοί φορείς της ευρύτερης περιοχής.

Στον χαιρετισμό του, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ευχαρίστησε την Eurobank και τον διευθύνοντα σύμβουλο, Φωκίωνα Καραβία, για την αξιέπαινη όπως είπε, ευαισθησία που επιδεικνύουν για το δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο χαρακτήρισε ως «σοβαρότατο εθνικό μας θέμα». Αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία της Εκκλησίας με την Eurobank που, όπως ανέφερε, στόχο έχει τη στήριξη νέων οικογενειών σε ακριτικές περιοχές της χώρας και εξήρε την πρωτοβουλία της τράπεζας να δημιουργεί θέσεις εργασίας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους ανθρώπους να παραμένουν στον τόπο τους. Τέλος, υπογράμμισε ότι «η Εκκλησία μπορεί να επιτελεί το έργο της χάρη στη στήριξη των πιστών στις πρωτοβουλίες της, αλλά πέρα από τα άτομα, οργανισμοί, και μάλιστα εκείνοι που από τη φύση τους έχουν ευρεία κοινωνική λειτουργία, μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην υλοποίηση αυτών των πρωτοβουλιών. Η περίπτωση της χορηγίας της Eurobank στην 'Αποστολή' αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα».

Η υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, δήλωσε: «Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Eurobank που αναδεικνύει για άλλη μια φορά το κοινωνικό της πρόσωπο και το έμπρακτο ενδιαφέρον της για σημαντικά εθνικά ζητήματα. Η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις της χώρας μας και γι' αυτό η σημερινή κυβέρνηση σχεδιάζει και υλοποιεί μέτρα και δράσεις για την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και την ουσιαστική στήριξη των οικογενειών, των νέων και των ευάλωτων συμπολιτών μας».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για το δημογραφικό, και μεταξύ άλλων δήλωσε: «Δημιουργώντας στην Αλεξανδρούπολη, στην Ορεστιάδα και στις ευρύτερες περιοχές τους, θέσεις απασχόλησης, εστιάζουμε, με πράξεις, στη βελτίωση της αγοράς εργασίας σε ακριτικές περιοχές, συμβάλλοντας θετικά στην απόφαση νέων ανθρώπων να ξεκινήσουν εδώ τις οικογένειές τους και να μείνουν στον τόπο τους. Με τη νέα μας πρωτοβουλία για την ενίσχυση της απασχόλησης που ξεκινά πιλοτικά στον Έβρο, περιοχή υψηλού συμβολισμού, ισχυρής γεωστρατηγικής αξίας και αξιόλογης επενδυτικής δυναμικής, εντάσσουμε στον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό τη λογική της μεγάλης πρωτοβουλίας εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Eurobank για το δημογραφικό. Η ΠΕ Έβρου και συνολικά η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, είναι προτεραιότητα στην επιχειρηματική μας στρατηγική, ως ένα από τα κέντρα της αναδυόμενης νέας ελληνικής οικονομίας, που διαθέτει ικανούς ανθρώπους, εξαιρετικές οικονομικές προοπτικές και καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή».
Από την έναρξη του "ΜΠΡΟΣΤΑ για την οικογένεια" έχουν γεννηθεί ήδη δύο μωρά με εξωσωματική γονιμοποίηση, με την Eurobank να καλύπτει όλα τα έξοδα έως τον τοκετό, μέσω της δωρεάς της προς την Be-Live. Παράλληλα, η ΜΚΟ Αποστολή έχει χορηγήσει πλήθος βρεφικών πακέτων ενώ, το Σωματείο

Μαζί για το Παιδί, διεξάγει ψυχοεκπαιδευτικά σεμινάρια για θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη οικογένεια. Συνολικά, από την αρχή του προγράμματος έχουν πραγματοποιηθεί ενημερωτικές επισκέψεις της τράπεζας και των συνεργαζόμενων φορέων, σε Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Καστελόριζο, Σάμο, Φούρνους, 'Αγιο Ευστράτιο, Μυτιλήνη, Λήμνο, Διδυμότειχο, Χίο και Οινούσσες, με τη συμμετοχή άνω των 1.000 ενδιαφερομένων.

Τη διοίκηση συνοδεύουν στην περιοδεία οι γενικοί διευθυντές, Retail Banking, Ιάκωβος Γιαννακλής, Δικτύου Καταστημάτων, Γιάννης Σεραφειμίδης, Commercial Banking, Ανδρέας Χασάπης, Marketing και Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου, Μιχάλης Βλασταράκης, οι αναπληρωτές γενικοί διευθυντές, 'Αγγελος Καρακερέζης, επικεφαλής τομέα Εξωτερικών Δικτύων και Εναλλακτικών Καναλιών και κα Ευαγγελία Πιτταούλη, επικεφαλής Private Banking Ελλάδος, καθώς επίσης και ο επικεφαλής του δικτύου καταστημάτων Θεσσαλονίκης, Κεντροανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Γιώργος Κηπουρός.

Αναγνωρίζοντας την καθοριστική συμβολή των εργαζόμενων στις ισχυρές επιδόσεις της Eurobank, η διοίκηση πραγματοποιεί πρόγραμμα επισκέψεων στο δίκτυο καταστημάτων της περιοχής και συναντήσεις με το προσωπικό. Η διοίκηση της Τράπεζας εγκαινιάζει το κατάστημα νέας γενιάς, που συνδυάζει την παραδοσιακή φυσική επαφή (Physical) με τον ψηφιακό κόσμο (Digital) στη βάση του Phygital μοντέλου τραπεζικής εξυπηρέτησης, στην Αλεξανδρούπολη, στη Λεωφ. Δημοκρατίας και Αρκαδιουπόλεως.