Σε αναβάθμιση των αξιολογήσεων των τριών εκ των τεσσάρων συστημικών προχώρησε η Fitch μετά και την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε «BB+» με σταθερό outlook την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση (IDR) της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank σε «BB-» από «B+» και την αξιολόγησης βιωσιμότητα (VR) σε «bb-» από «b+» προηγουμένως, με το outlook να είναι σταθερό.

Επιπλέον, η Fitch αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση (IDR) της Alpha Bank σε «B+» από «B» και την αξιολόγησης βιωσιμότητα (VR) σε «b+» από «b» προηγουμένως, με σταθερό outlook.

Για την Εθνική Τράπεζα αναφέρει πως η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει τις διαρθρωτικές βελτιώσεις στην κερδοφορία της ως αποτέλεσμα της απομείωσης του κινδυνου και της αναδιάρθρωσής της, η οποία υποστηρίζεται επίσης από την αύξηση των επιτοκίων και την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα. Τα κεφαλαιακά αποθέματα για τις εποπτικές κεφαλαιακές απαιτήσεις έχουν αυξηθεί με τη Fitch να αναμένει ότι η οργανική παραγωγή κεφαλαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται. Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει επίσης το βελτιωμένο προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας μετά τη σταθερή αύξηση των καταθέσεων και τις πρόσφατες εκδόσεις χρέους. Η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας το 2023, ακόμη και υπό το φως της επικρατούσας αβεβαιότητας, ενισχύουν περαιτέρω την αναβάθμιση.

Παράλληλα o δείκτης NPE της ΕΤΕ έφτασε στο 6,7% στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022 και έχει μειωθεί σημαντικά και είναι καλύτερος από τον μέσο όρο του κλάδου, αν και παραμένει σε μέτρια επίπεδα με βάση τα διεθνή πρότυπα. Επιπλέον, η ΕΤΕ έχει επίπεδα τα υψηλότερα επίπεδα κάλυψης για τα επισφαλή δάνεια πάνω από 75%, κάτι που δημιουργεί ένα απόθεμα για την απορρόφηση μιας πιθανής επιδείνωσης στην ποιότητα του ενεργητικού.

Για την Alpha Bank αναφέρει πως η αναβάθμιση αντανακλά την ισχυρότερη κεφαλαιοποίησή της, ως αποτέλεσμα της διαρθρωτικά βελτιωμένης κερδοφορίας, της αναμενόμενης συσσώρευσης κεφαλαίου και της μειωμένης κεφαλαιακής επιβάρυνσης από προβληματικά assets. Αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα της προόδου της Alpha στη μείωση των παλαιών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της (NPE) μέσω των τιτιλοποιήσεων αλλά και μέσω οργανικών διαδικασιών. Η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας το 2023, ακόμη και με φόντο την επικρατούσα αβεβαιότητα, ενισχύει περαιτέρω την αναβάθμιση επισημαίνει ο οίκος.

Η Fitch στέκεται στην περιορισμένη ποιότητα ενεργητικού, παρά τις βελτιώσεις. Συγκεκριμένα, ο δείκτης NPE της Alpha υποχώρησε στο 9,3% στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022 μετά από περαιτέρω εκχωρήσεις NPEs, τα αυξημένα επίπεδα αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (curings) και τη συνεχή αύξηση των δανείων. Σε αυτό το επίπεδο, παραμένει υψηλότερα από άλλες ελληνικές και διεθνείς τράπεζες με υψηλότερη βαθμολογία. Η κάλυψη απομειωμένων δανείων της Alpha στο 37% στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022 είναι επίσης χαμηλότερη από τους εγχώριους ομολόγους της.

Για τη Eurobank αναφέρει πως η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει τις διαρθρωτικές βελτιώσεις στην κερδοφορία της ως αποτέλεσμα της απομείωσης του κινδυνου και της αναδιάρθρωσής της, η οποία υποστηρίζεται επίσης από την αύξηση των επιτοκίων και την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα. Τα κεφαλαιακά αποθέματα για τις εποπτικές κεφαλαιακές απαιτήσεις έχουν αυξηθεί με τη Fitch να αναμένει ότι η οργανική παραγωγή κεφαλαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται. Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει επίσης το βελτιωμένο προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας μετά τη σταθερή αύξηση των καταθέσεων και τις πρόσφατες εκδόσεις χρέους. Η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας το 2023, ακόμη και υπό το φως της επικρατούσας αβεβαιότητας, ενισχύουν περαιτέρω την αναβάθμιση.

Ο δείκτης NPE είναι σε μέτρια επίπεδα αλλά με επαρκή κάλυψη. Σύμφωνα με τη Fitch ο δείκτης NPE της Eurobank ήταν στο 6,3% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022, που είναι καλύτερος από τον μέσο όρο του εγχώριου κλάδου αλλά σε μέτρια επίπεδα σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Η κάλυψη απομειωμένων δανείων άνω του 70% είναι επαρκής και στην υψηλότερη κατηγορία μεταξύ των εγχώριων τραπεζών, παρέχοντας ένα μαξιλάρι για την απορρόφηση μια πιθανής υποβάθμισης της ποιότητας του ενεργητικού. Παράλληλα, η έκθεση σε κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία είναι διαχειρίσιμη, αν και μειώνεται αργά.