Η Credit Suisse απηύθυνε έκκληση στην Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) για δημόσια δήλωση στήριξης μετά και τη βουτιά που υπέστη η μετοχή της, μεταδίδουν οι Financial Times, επικαλούμενοι ανώνυμες πηγές.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Credit Suisse ζήτησε αντίστοιχη στήριξη από την ελβετική ρυθμιστική αρχή Finma.

Το αίτημα διαβεβαίωσης για την οικονομική υγεία της Credit Suisse έρχεται μετά και την κατρακύλα της μετοχής της τράπεζας έως και κατά 30% στα 1,56 ελβετικά φράγκα που οδήγησε νωρίτερα σε αναστολή της διαπραγμάτευσής της εν μέσω του ραγδαίου selloff.

Οι FT σημειώνουν ότι κανένας από τους δύο οργανισμούς δεν έχει αποφασίσει εάν θα κάνει δημόσια παρέμβαση.

Οι βαριές απώλειες για τη μετοχή ήρθαν στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ αλλά και μετά τη δήλωση της Saudi National Bank, η οποία απέκτησε ποσοστό 10% στην Credit Suisse πέρυσι, πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο περαιτέρω οικονομικής στήριξης της τράπεζας.

Η Credit έχει πληγεί από μια σειρά από σκάνδαλα τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων της μεγαλύτερης ζημίας από συναλλαγές στην 167χρονη ιστορία της μετά την «έκρηξη» της Archegos Capital αλλά και το δαπανηρό λουκέτο ύψους 10 δισ. δολαρίων στα επενδυτικά funds που συνδέονταν με την Greensill. Η μετοχή της έχει υποχωρήσει 35% φέτος και 84% την τελευταία διετία.

Σήμερα, η κεφαλαιοποίηση της Credit Suisse υποχώρησε κατά από τα 7 δισ. ελβετικά φράγκα (7,6 δισ. δολάρια), με την τράπεζα να έχει αντλήσει κεφάλαια 4 δισ. ελβετικών φράγκων μόλις πριν από λίγους μήνες.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Swiss National Bank θα αναγκαστεί να παρέμβει και να παράσχει κεφάλαια διάσωσης, καθώς τόσο η Κεντρική Τράπεζα όσο και η κυβέρνηση γνωρίζουν πως τυχόν χρεοκοπία της Credit Suisse ή ακόμη και ζημιές για τους καταθέτες θα ζημίωναν τη φήμη της Ελβετίας ως χρηματοπιστωτικού κέντρου.