Ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση καταγράφηκε για το νέο ομόλογο της Alpha Bank, μέσω του οποίου η τράπεζα άντλησε 500 εκατ. ευρώ, έναντι του αρχικού στόχου για 400 εκατ. ευρώ.
Οι προσφορές διαμορφώθηκαν στα 1,3 δισ. ευρώ, περισσότερο από 3 φορές έναντι του αρχικού στόχου άντλησης κεφαλαίων.
Συγκεκριμένα, στη θετική δυναμική που απορρέει από το αναθεωρημένο business plan για το 2023 - 2025 έσπευσε να αξιοποιήσει η Alpha Bank, όπως και το χαμηλότερο κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου και συνάμα και των εταιρικών - τραπεζικών εκδόσεων, πραγματοποιώντας τη δεύτερη φετινή της έξοδο στις αγορές (AT1 perpetual αέναης λήξης τίτλος - NC5,5 για 400 εκατ. ευρώ και κουπόνι 11,875%), μέσω της έκδοσης ενός senior preferred τίτλου, 6NC5, δηλαδή εξαετούς διάρκειας με non call για τα πρώτα πέντε έτη, ο οποίος θα εισαχθεί προς διαπραγματεύση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.
Την έκδοση έχουν ανέλαβαν να «τρέξουν» ως Joint Bookrunners οι Goldman Sachs, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Nomura και UBS, με στόχο την άντληση 400 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των περιθωρίων των ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL), ενώ η αρχική τιμολόγηση κινούνταν (IPT) στο 7,25%. Η υψηλή ζήτηση που διαμορφώθηκε γύρω από τη νέα έκδοση με 145 κωδικούς να εγγράφονται στο βιβλίο προσφορών, και τις συνολικές προσφορές να ξεπερνούν τα 1,4 δισ. ευρώ - δηλαδή υψηλότερες κατά τρεις φορές τον αρχικό στόχο άντλησης κεφαλαίων - οδήγησαν το επιτόκιο να υποχωρήσει στο 7%, χαμηλότερα από το 7,25 της αρχικής καθοδήγησς, με το κουπόνι στο 6,875%.
Προς το παρόν ο δείκτης MREL διαμορφώνεται στο 21,3% για την τράπεζα, με τον τελικό στόχο για το 2026 να ορίζεται στο 27,16% των στοιχείων σταθμισμένου ενεργητικού (risk weighted assets – RWA).
Η νέα ομολογιακή έκδοση της Alpha Bank αναμένεται να λάβει αξιολόγηση «Ba3» από την Moody’s και «ΒB-» από τη Standard & Poor's.
Να σημειωθεί πως η διοίκηση της τράπεζας αναθεώρησε το guidance, θέτοντας ως στόχο μια απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) άνω του 12% έως το 2025, με έναν ετήσιο ρυθμό αύξησης (CAGR) των EPS (κέρδη ανά μετοχή) που ξεπερνά το 20%.
Η Alpha Bank στοχεύει να δημιουργήσει εσωτερικά κεφάλαια ύψους 2,3 δισ. ευρώ για τη χρονική περίοδο 2023 - 2025, εκ των οποίων, τα 0,4 δισ. μέσω της υψηλότερης αναγνώρισης DTA (μετατροπή αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων), τα 0,9 δισ. για οργανική ανάπτυξη και τα 0,3 - 0,4 δισ. ευρώ στη βάση μερισμάτων, που δύναται να της με αποφέρουν μια πλεονάζουσα ρευστότητα ύψους 1 - 1,1 δισ. ευρώ που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί είτε για πρόσθετες διανομές (με την έγκριση του SSM) είτε για συγχωνεύσεις και εξαγορές, που δε φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα της διοίκησης.