Το πράσινο φως στην προσφορά της γαλλικής εταιρείας Vinci Airports για την εκμετάλλευση του διεθνούς αεροδρομίου «Νίκολα Τέσλα» έδωσε η σερβική κυβέρνηση, σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

Όπως αναφέρει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, στην χθεσινοβραδινή συνεδρίαση εξετάστηκαν οι δεσμευτικές προσφορές τεσσάρων εταιρειών ή κοινοπραξιών και κρίθηκε πιο συμφέρουσα η προσφορά της γαλλικής εταιρείας. Η επίσημη ανακοίνωση της απόφασης αναμένεται να γίνει σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Аλεξάνταρ Βούτσιτς, αναφέρει το Tanjug.

Μεταξύ των εταιριών που διεκδίκησαν την εκμετάλλευση του αεροδρομίου «Νίκολα Τέσλα» ήταν και ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε κοινοπραξία με την ινδική GMR. Οι άλλοι όμιλοι που επίσης κατέθεσαν προσφορές ήταν η κοινοπραξία των εταιρειών France΄s Meridiam Eastern Europe Investments, Switzerland΄s Zurich Airport AG και France΄s Eiffage και η κοινοπραξία των Incheon International Airport Corporation (Ν. Κορέα), Yatirimlar ve isletme (Τουρκία) και της ρωσικής εταιρείας, με έδρα την Κύπρο, VTB Capital Infrastructure.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου, το αεροδρόμιο παραχωρήθηκε προς εκμετάλλευση στην Vinci Airports για διάστημα 25 ετών έναντι του ποσού των 501 εκατομμυρίων ευρώ. Οι Γάλλοι δεσμεύτηκαν ότι, κατά την περίοδο αυτή, θα επενδύσουν 732 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το επιμίσθιο σε ετήσια βάση θα ανέρχεται στα 16 εκατομμύρια ευρώ.

Η Vinci Airports έχει την εκμετάλλευση 35 αεροδρομίων σε όλο των κόσμο -12 στη Γαλλία, 10 στην Πορτογαλία, 6 στην Δομινικανή Δημοκρατία, 3 στην Καμπότζη, 2 στην Ιαπωνία και από ένα σε Βραζιλία και Χιλή- εξυπηρετεί συνολικά 132 εκατομμύρια ταξιδιώτες και περισσότερες από 200 εταιρείες αερομεταφορών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ