Περισσότερες από 50 αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τραπεζών προετοιμάζονται για να εφαρμόσουν από 1ης Ιουλίου την ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Τόσο η έναρξη όσο και η λήξη του ωραρίου εργασίας 125.000 εργαζόμενων θα δηλώνονται (με μια απλή εφαρμογή στο κινητό) στην ΕΡΓΑΝΗ, όπως επίσης και οι υπερωρίες, η υπερεργασία, οι βάρδιες, η τηλεργασία, τα διαλείμματα, τα ρεπό, καθώς και οι άδειες κάθε απασχολούμενου.

Το σύστημα μέχρι το τέλος του έτους θα είναι έτοιμο να δεχτεί και επιχειρήσεις άλλων κλάδων (π.χ. βιομηχανία, ασφαλιστικές, ΔΕΚΟ, εταιρείες security), ενώ εστίαση και τουρισμός θα ενταχθούν στο νέο καθεστώς από το καλοκαίρι του 2023.

Η διαδικασία θα είναι απλή: οι εργαζόμενοι θα δηλώνουν την προσέλευση και αποχώρησή τους μέσω μιας εφαρμογής διαθέσιμης ακόμη και στα κινητά τηλέφωνα, σκανάροντας την κάρτα εργασίας τους που θα απεικονίζεται στο κινητό τηλέφωνο σε μορφή QR code (όπως συνέβαινε και με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού) και η πληροφορία θα διαβιβάζεται αυτόματα στο αναβαθμισμένο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη II».

Με τον τρόπο αυτό θα καταγράφεται η ώρα εισόδου και εξόδου των εργαζομένων σε ηλεκτρονικό ρολόι παρουσίας προσωπικού (ωρομέτρηση) και θα διαβιβάζεται αυτόματα στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», όπου και θα διασταυρώνεται, ώστε να εγείρονται αξιώσεις για επιπλέον αμοιβή από τον εργαζόμενο που κάνει υπερωρίες, ή κυρώσεις στον εργοδότη εάν η υπέρβαση του ωραρίου είναι παράνομη.

Οι «γκρίζες» ζώνες για τις τράπεζες
Ήδη το υπουργείο Εργασίας έχει έρθει σε επαφή με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ και των τραπεζών για να προσφέρει αναλυτική πληροφόρηση και να αποσαφηνίσει σειρά θεμάτων για την ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Ειδικά οι τράπεζες έχουν θέσει στην ηγεσία του υπουργείου διάφορα «τεχνικά θέματα» που περιορίζουν ην πλήρη εφαρμογή του μέτρου το πρώτο διάστημα. Παρότι βλέπουν θετικά το όλο εγχείρημα, οι εκπρόσωποί τους επισήμαναν πως το 8% - 10% του προσωπικού των τραπεζών θα μείνει εκτός του μέτρου της ψηφιακής κάρτας. Πρόκειται κυρίως για ανώτερα και ανώτατα στελέχη που έχουν ελεύθερο ωράριο, υψηλές αποδοχές και συνήθως δουλεύουν εκτός γραφείου, για να «χτυπούν» την κάρτα.

Στις εξαιρέσεις ανήκουν και οι τηλεργαζόμενοι, ενώ η κάρτα θα αφορά μόνο το προσωπικό των καταστημάτων και όχι των κεντρικών υπηρεσιών τους.

Σύμφωνα με επιστολή που έστειλε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών προς τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, «για την επιτυχημένη εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας, απαιτείται προσεκτική καταγραφή των προδιαγραφών του συστήματος, ώστε να ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες των επιμέρους φορέων και να εξασφαλίζει ότι αυτοί διαθέτουν επαρκείς υποδομές, συμβατές με το υπό σχεδιασμό σύστημα» .

Μάλιστα η Ένωση ζητά μετάθεση της ημερομηνίας πλήρους εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας, λόγω των αδειών και την εναλλαγή προσωπικού κατά τη θερινή περίοδο, η οποία δεν ενδείκνυται για την πλήρη εφαρμογή νέων συστημάτων, ιδιαίτερα μάλιστα όταν δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία.