Από το τέλος του 2017 θα μπορούν οι φορολογούμενοι να ενημερώνονται ηλεκτρονικά, μέσω του taxisnet, για τις επιστροφές φόρων που ενδεχομένως να δικαιούνται, ενώ από το επόμενο έτος θα μπορούν να καταβάλλουν φόρους μέσω κάρτας, αποφεύγοντας έτσι τις τραπεζικές επιβαρύνσεις, τόνισε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής.

Για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που διευκρινίζει την έννοια των "συμπληρωματικών στοιχείων" για σκοπούς φορολογίας εισοδήματος - τραπεζικές καταθέσεις και φορολογικούς ελέγχους - ο κ. Πιτσιλής δεσμεύτηκε να απαντήσει στο άμεσο μέλλον, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «εκτιμώ ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα έχω το πλήρες κείμενο της απόφασης του ΣτΕ για να το διαβάσω. Οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι βεβαίως σεβαστές» και πρόσθεσε ότι «εάν ισχύουν τα όσα περιληπτικά δημοσιεύθηκαν, αυτό θα μας βάλει σε ένα νέο κύκλο επανασχεδιασμού σε ό,τι αφορά τους φορολογικούς ελέγχους». Πάντως, ο ίδιος σημείωσε ότι η ΑΑΔΕ προσανατολίζει τους ελέγχους στις νεώτερες χρήσεις και στις μεγάλες υποθέσεις.

Υπογραμμίζοντας ότι στόχος της ΑΑΔΕ είναι η διευκόλυνση των ιδιωτών και επιχειρήσεων, ο κ. Πιτσιλής, σημείωσε ότι στόχος της ανεξάρτητης αρχής είναι η αποτελεσματικότερη λειτουργία των μηχανισμών είσπραξης των δημοσίων εσόδων, αλλά και η αντιμετώπιση διαδικασιών που επηρεάζουν επενδυτικές αποφάσεις, φρενάρουν την έλευση επενδύσεων και αποθαρρύνουν τους πολίτες να εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Σε 5ετία ο χρόνος αναδρομής τροποποιητικών δηλώσεων

«Με εγκύκλιο που υπέγραψα χθες ο χρόνος αναδρομής τροποποιητικών δηλώσεων είναι πλέον η πενταετία», επισήμανε ο κ. Πιτσιλής, ενώ προανήγγειλε ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα εκδοθεί εγκύκλιος διευκρινιστική στο τι συνιστά προσαύξηση στην περιουσία.

Μεταξύ άλλων, τόνισε, ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο ο σχεδιασμός των αλλαγών στο Αποδεικτικό Φορολογικής Ενημερότητας, για την αντιμετώπιση "υπερβολών", που δυσκολεύουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων, ενώ υπογράμμισε ότι είναι σχεδόν έτοιμο το νέο έντυπο Ε3 και σε δύο εβδομάδες υπολογίζεται να δοθεί για διαβούλευση.

Επιπλέον, ο κ. Πιτσιλής, αναφέρθηκε στην προώθηση συνεργασίας που δρομολογείται για να μπει φρένο στο διασυνοριακό αρμπιτράζ, ενώ αναφερόμενος στα Paradise Papers, τόνισε ότι καταδεικνύουν την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος. «Θα παρακολουθήσουμε το θέμα στενά συμμετέχοντας άλλωστε στην ειδική ομάδα του ΟΟΣΑ», υπογράμμισε.

Τονίζεται, ότι στον χαιρετισμό του ο προέδρος του Ελληνο - Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ προανήγγειλε ότι μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2018, οπότε οι ΗΠΑ θα είναι τιμώμενη χώρα στην 83η ΔΕΘ, το επιμελητήριο θα διοργανώσει πλήθος δραστηριοτήτων στην Θεσσαλονίκη.

Στις αρνητικές επιπτώσεις από «εκρηκτικό κοκτέιλ φόρων και εισφορών», αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Φορολογικής Επιτροπής του Ελληνο - Αμερικανικού Επιμελητηρίου, Σταύρος Κώστας, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η χώρα μας διανύει μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την οικονομία της και την κοινωνική συνοχή και στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε δικαιολογημένο το να υπάρχει ανησυχία για το τι θα ακολουθήσει.

Μεταξύ άλλων, τόνισε, ότι η υπερφορολόγηση βλάπτει την επιχειρηματική δραστηριότητα και ζήτησε, εντός του 2017, να υπάρξει συνεννόηση με τους δανειστές με στόχο τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, «το 2018 ενδέχεται να γυρίσουμε προς τα πίσω».