Φρένο στη βιομηχανία των πλαστών εισιτηρίων έβαλε το ηλεκτρονικό εισιτήριο παρότι η εφαρμογή του εξακολουθεί να περνά από σαράντα κύματα και η ταλαιπωρία του κόσμου μέχρι να εξοικειωθεί με το νέο σύστημα παραμένει στο «κόκκινο». Η ανανέωση του στόλου είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τον ΟΑΣΑ.

Του Νίκου Γρυλλάκη

Παράγοντες του ΟΑΣΑ, αλλά και του υπουργείου Υποδομών εκτιμούν βάσιμα πλέον ότι δυο από τις σημαντικές πληγές του δικτύου των μέσων μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας, οι χιλιάδες καθημερινές μετακινήσεις χωρίς εισιτήριο και η φάμπρικα με τα παράνομα εισιτήρια αποτελούν ήδη παρελθόν, γεγονός που σύντομα μπορεί να μεταφραστεί σε σημαντική αύξηση των εσόδων του οργανισμού.

Το μεγάλο στοίχημα του ΟΑΣΑ δεν είναι τόσο η μετάβαση στη νέα εποχή, με την αποτελεσματική εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, όσο ο εκσυγχρονισμός των ΜΜΜ, η αξιοπιστία του συστήματος και η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Οι παράγοντες του ΟΑΣΑ θεωρούν ότι μέχρι το τέλος του 2017 η διαφορά στα οικονομικά του Οργανισμού θα είναι αισθητή.

Η πρόκληση του Οργανισμού είναι μέσα στα επόμενα 2 με 3 χρόνια να ενισχύσει τον στόλο του με σημαντικό αριθμό νέων οχημάτων και να αναπροσαρμόσει τα δρομολόγια του ώστε να μειωθούν οι καθυστερήσεις στα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ.

Σήμερα στους δρόμους κυκλοφορεί μόνο το 1/3 από το στόλο των λεωφορείων και λίγο περισσότερα από τα μισά τρόλεϊ.

Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις τα ανταλλακτικά αναζητώνται από παροπλισμένα οχήματα, η απογύμνωση των οποίων τα θέτει οριστικά έξω από το «δυναμικό» του Οργανισμού.

Τα βήματα εκσυγχρονισμού που ξεκίνησαν με την τηλεματική, δηλαδή με την ηλεκτρονική ενημέρωση των επιβατών για τις ώρες άφιξης στις στάσεις των λεωφορείων και τρόλεϊ και επεκτάθηκαν στο ηλεκτρονικό εισιτήριο, μόνο με την ανανέωση και την ενίσχυση των οχημάτων του ΟΑΣΑ μπορούν να θεωρηθούν ολοκληρωμένα, υποστηρίζουν και οι εργαζόμενοι οι οποίοι δίνουν αυτήν την περίοδο «μάχη» προκειμένου οι αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας να βγουν από το κάδρο των ιδιωτικοποιήσεων στις οποίες βρέθηκαν μετά την ένταξή τους στο υπερταμείο.

Ο ΟΑΣΑ, πάντως, για την ώρα προσπαθεί να προσελκύσει το επιβατικό κοινό προσφέροντας οικονομικά πακέτα μετακινήσεων, όπως τα ακόμα φθηνότερα μαζεμένα απλά εισιτήρια.

Στόχος του δε είναι μέχρι την ερχόμενη άνοιξη να καταφέρει να προσαρμόσει το κόστος των απλών διαδρομών ανάλογα με την απόσταση που διανύει ο επιβάτης. Να πληρώνει ενδεχομένως και κάτω από 1 ευρώ ο επιβάτης που θα μετακινείται μεταξύ 3 και 5 στάσεων.