Αναρτήθηκαν στο TAXIS τα τέλη κυκλοφορίας για το  2018. Τα τέλη κυκλοφορίας είναι αμετάβλητα σε σχέση με τα φετινά και θα πρέπει να καταβληθούν από τους ιδιοκτήτες οχημάτων έως την 31η Δεκεμβρίου.

Οι ιδιοκτήτες καταρχήν θα πρέπει να εισέλθουν στην ιστοσελίδα του TAXIS και στη συνέχεια στην ένδειξη που αφορά τα τέλη κυκλοφορίας. Αφού αναγράψουν τον ΑΦΜ τους και τον Αριθμό Κυκλοφορίας του οχήματος τους θα μπορούν να βρουν το ειδικό έντυπο των τελών και να το εκτυπώσουν.

Τα νέα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να πληρωθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017. Για όσους δεν τα πληρώσουν εμπρόθεσμα προβλέπεται η επιβολή προστίμου ίσου με την αξία τους.

Πόσα θα πληρώσουμε

Έτσι, οι ιδιοκτήτες οχημάτων ανάλογα με τα κυβικά και το έτος πρώτης κυκλοφορίας του οχήματός τους θα πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας που κυμαίνονται:

• Από 22 έως 1.230 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν έως το 2000.

• Από 22 έως 1.260 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2001 έως 2005.

• Από 22 έως 1.380 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2006 έως 2010.

• Για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από την 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές ρύπων.
Χρήσιμες πληροφορίες

Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να αποσταλούν ειδοποιητήρια, αλλά θα βρίσκονται αναρτημένα στο taxisnet και οι φορολογούμενοι είναι υπεύθυνοι για να πληροφορηθούν το ύψος των τελών που τους αναλογούν.

Από εκεί και πέρα, η πρόσβαση στο taxisnet για τα ειδοποιητήρια γίνεται είτε με τους κωδικούς που διαθέτουν οι φορολογούμενοι είτε απλώς με τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου

Ακόμη, το ειδοποιητήριο είναι απαραίτητο να προσκομιστεί στο τραπεζικό γκισέ για την πληρωμή των τελών, απλά, η πληρωμή των τελών στο τραπεζικό γκισέ συνεπάγεται προμήθεια υπέρ της τράπεζας που μπορεί να φθάσει ακόμη και να ξεπεράσει τα 2 ευρώ.

Αν κάποιος επιλέξει την πληρωμή των τελών μέσω των εναλλακτικών δικτύων των τραπεζών (web banking π.χ.) να γνωρίζει ότι δεν απαιτείται προμήθεια ούτε φυσικά εκτύπωση του ειδοποιητηρίου.

Επίσης, οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών με επαρκές πιστωτικό υπόλοιπο μπορούν να εξοφλήσουν τα τέλη κάνοντας χρήση προγραμμάτων έως και 12 άτοκων δόσεων

Τέλος, για τα οχήματα που κυκλοφορούν χωρίς να έχουν εξοφληθεί τα τέλη κυκλοφορίας που τους αναλογούν προβλέπεται επιτόπια αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας.

Τα βήματα της εκτύπωσης των τελών

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων για να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο στο οποίο αναγράφεται ο κωδικός για την πληρωμή των τελών θα πρέπει να εισέλθουν στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet, όταν αυτή θα είναι διαθέσιμη, και να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

Στον υπολογιστή, ο υπόχρεος θα πρέπει να πληκτρολογήσει την ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.gsis.gr. Στην Υπηρεσία προς τους Πολίτες επιλέξτε την ένδειξη «Οχήματα».

Ακολούθως, ο χρήστης κάνει κλικ «Τέλη κυκλοφορίας με κωδικούς στο Taxisnet».

-Ο υπόχρεος πληκτρολογεί όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης προκειμένου να ανοίξει η εφαρμογή και να συμπληρώσει τα στοιχεία του.

-Στη συνέχεια κάνει κλικ στο πεδίο «ΕΙΣΟΔΟΣ». Αμέσως θα μεταφερθεί στην ηλεκτρονική φόρμα, όπου θα πρέπει να αναγράψει τον ΑΦΜ του και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός του και να κάνει κλικ στο πεδίο «Αναζήτηση».

-Μόλις ολοκληρωθεί η αναζήτηση, θα πρέπει ο υπόχρεος να δώσει την εντολή εκτύπωσης για να εμφανιστεί το ειδοποιητήριο με τα τέλη κυκλοφορίας του 2018.