Σε αναδρομικό ''κούρεμα'' των φορολογικών προστίμων σε υποθέσεις προ του 2014 προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών στη Βουλή.

Μετά την παραγραφή των υποθέσεων, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καταθέτει σχέδιο νόμου στη Βουλή με δραστική μείωση για τα πρόστιμα σε  υποθέσεις προ του 2014, ακόμα και αυτές που εκκρεμούν στη διεύθυνση επίλυσης διαφορών και στα διοικητικά δικαστήρια. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι το ''κούρεμα'' δεν αφορά επιστροφή προστίμων σε όσους έχουν ήδη ελεγχθεί.

Τι περιλαμβάνουν οι αλλαγές στα πρόστιμα

Οι αλλαγές που θα προβλέπονται στις διατάξεις για τα φορολογικά πρόστιμα και πρόσθετους φόρους αναμένεται να είναι οι εξής:

- Στις υποθέσεις που έχει ολοκληρωθεί φορολογικός έλεγχος και αφορούν μέχρι και τη χρήση 2013, το πρόστιμο μειώνεται από 120% του κύριου φόρου σε 10% έως 50% (ανάλογα με το αντικείμενο της φορολογίας) και επιβάλλεται προσαύξηση που θα υπολογίζεται με ετήσιο επιτόκιο 8,76%.

- Στις υποθέσεις φορολογικού ελέγχου σε χρήσεις από την 1η Ιανουαρίου 2014 μέχρι και την έκδοση πράξης βεβαίωσης, θα επιβάλλεται μόνο το ετήσιο επιτόκιο επί του κύριου φόρου ύψους 8,76% ετησίως.

- Σχετικά με την υποβολή εκπρόθεσμων χρεωστικών φορολογικών δηλώσεων έως και τη χρήση 2013, δεν θα επιβάλλεται ο πρόσθετος φόρος 60% του κύριου φόρου αλλά μόνο η προσαύξηση που θα υπολογίζεται με ετήσιο επιτόκιο 8,76%.

- Στην υποβολή εκπρόθεσμων χρεωστικών φορολογικών δηλώσεων για τις χρήσεις από την 1-1-2014 και μετά θα επιβάλλεται μόνο το ετήσιο επιτόκιο 8,76%.

Η κίνηση αυτή εξορθολογισμού των προστίμων αναμένεται από τη μία  να ανακουφίσει χιλιάδες φορολογούμενους και επιχειρήσεις κι από την άλλη να δώσει και στην ίδια την κυβέρνηση πολύτιμη ''ανάσα'' εισπραξιμότητας, καθώς οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο κοντεύουν πλέον τα 100 δισ. ευρώ και σημαντικό μέρος τους αντιπροσωπεύουν τα πρόστιμα.