Οι προοπτικές οικονομικής συνεργασίας με τον αραβικό κόσμο, αναδείχθηκαν στο ο Αραβοελληνικό Φόρουμ. Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας προσφέρει νέες δυνατότητες για την επιχειρηματικότητα στον ενεργειακό τομέα και στον τομέα της τεχνολογίας, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. 

Έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την οικονομική συνεργασία με τον αραβικό κόσμο και δεν είναι μόνο η γεωγραφία που μας φέρνει κοντά. Δεν έχουμε απλώς φιλικές σχέσεις αλλά αδερφικές. Είμαστε προνομιακοί εταίροι για την πολιτική και οικονομική συνεργασία και υπάρχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω επιχειρηματικής συνεργασίας, τόνισε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στο 6ο Αραβοελληνικό Οικονομικό Φόρουμ στην Αθήνα.

Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι έχει βελτιωθεί το οικονομικό περιβάλλον στον αραβικό κόσμο αλλά παράλληλα υπογράμμισε και ότι δεν έχει εκλείψει η τρομοκρατία.

Η ελληνική οικονομία επέστρεψε στην κανονικότητα

Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, συνέχισε ο ίδιος, η οικονομία μας επέστρεψε στην κανονικότητα, αφήνοντας πίσω το παλιό παραγωγικό μοντέλο και εστιάζοντας στα θετικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα είναι η ανεπτυγμένη βιοποικιλότητα της χώρας μας, η δυνατότητα αξιοποίησης τη πιο εκπαιδευμένης γενιάς Ελλήνων και φυσικά η γεωστρατηγική θέση προσφέρει νέες δυνατότητες για την επιχειρηματικότητα στον ενεργειακό τομέα και στον τομέα της τεχνολογίας.

Την ειλικρινή επιθυμία για διεύρυνση της συνεργασίας των Αράβων επιχειρηματιών με την ελληνική επιχειρηματικότητα επεσήμαναν όλοι οι ομιλητές.

Αιγύπτιος πρέσβης: Γίνονται προσπάθειες για την ενίσχυση των ενδοαραβικών επενδύσεων.

Ο πρέσβης της Αιγύπτου Καμάλ Χασάν Αλί, βοηθός γενικού γραμματέα και επικεφαλής οικονομικών υποθέσεων του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών τόνισε ότι πρέπει να παταχθεί η τρομοκρατία και σημείωσε ότι μπορούν να υπάρξουν περαιτέρω επιχειρηματικές ροές και προς τις δυο πλευρές, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού και των κατασκευών και πρόσθεσε ότι γίνονται προσπάθειες για την ενίσχυση των ενδοαραβικών επενδύσεων.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ένωσης Αραβικών Επιμελητηρίων Μοχάμεντ Αμπντού Σαΐντ σημείωσε ότι περισσότεροι από 185 επιχειρηματίες από όλες τις χώρες συμμετέχουν στο φετινό συνέδριο και τόνισε ότι το χαμηλό βιοτικό επίπεδο, η ανεργία, τα φαινόμενα βίας και τρομοκρατίας που βιώνουν τα αραβικά κράτη δείχνει ότι πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση του μοντέλου ανάπτυξης.

Ο πρύτανης του Αραβικού Διπλωματικού Σώματος και πρέσβης του κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα Μαρουάν Εμίλ Τουμπάσι ανέφερε ότι οι διμερείς επαφές του συνεδρίου θα είναι καθοριστικές για την ανίχνευση ευκαιριών στην βιομηχανία φαρμάκων, στα τρόφιμα, στην ενέργεια στην κτηματαγορά και στα logistics για την αύξηση των συναλλαγών.

«Όλοι μαζί να σταθούμε κατά της κατοχής του Ισραήλ και να αναγνωριστεί το παλαιστινιακό κράτος» είπε ο ίδιος.

Ο υφυπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Λιβύης Τάχερ Σάρκε αναφέρθηκε στις ιστορικές σχέσεις Ελλάδας και Λιβύης και σημείωσε ότι επιδιώκεται η αναβίωση και αναβάθμιση στενών οικονομικών σχέσεων μεταξύ ελληνικών και λιβυκών επιχειρήσεων σε κοινοπραξίες, στην ανοικοδόμηση, στον πετρελαϊκό τομέα αλλά και σε πολλούς ακόμη τομείς.

Έχουν αυξηθεί οι ροές αραβικών κεφαλαίων προς τη χώρα μας και αυξάνεται περαιτέρω το ενδιαφέρον για τις κατασκευές, τη θαλάσσια βιομηχανία και τον τουρισμό είπε ο πρόεδρος του Ελληνοαραβικού Επιμελητηρίου Χάρης Γερονικόλας. Η μεγάλη συμμετοχή στο συνέδριο δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις δυνατότητες αραβοελληνικής επιχειρηματικής συνεργασίας, όπως είπε και ζήτησε από τις ελληνικές επιχειρήσεις να ασχοληθούν με την εύρεση ευκαιριών στον αραβικό κόσμο διότι υπάρχουν πολλές. Παράλληλα ζήτησε από τους Άραβες να ασχοληθούν περισσότερο με την τεχνολογική ανάπτυξη.

Σημειώνεται ότι τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του Σινά και της Μάνδρας.