Όλα τα θέματα του χρηματοπιστωτικού τομέα θα συζητήσουν σήμερα το μεσημέρι στο Hilton η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και οι επικεφαλής των δανειστών, μια μέρα μετά την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Πάντως, παιδιά, αν είναι να κυνηγήσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, να το κάνουμε με λιγότερα δακρυγόνα και χωρίς να στέλνουμε κόσμο στα νοσοκομεία…

Γράφει η ΤΡΑΠΕΖΟκόμος

Το θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει είναι οι τροποποιήσεις του νόμου Κατσέλη/Σταθάκη, οι οποίες έχουν διπλή στόχευση: να αποκλείσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που εκμεταλλεύονται τις προστατευτικές διατάξεις και να επιταχυνθεί η διαδικασία, καθώς σε Ειρηνοδικεία, όπως του Πειραιά, ο ορισμός δικάσιμου φτάνει μέχρι το 2026. Βέβαια, έχει υπάρξει σχετική πρόοδος, καθώς πριν από την αναθεώρηση του νόμου Κατσέλη/Σταθάκη, που προβλέπει ότι η εκδίκαση των υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών πρέπει να γίνεται σε ειδικές αίθουσες, οι δανειολήπτες έπαιρναν δικάσιμο το 2030. Αντίθετα, η εικόνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι διαφορετική και η δικάσιμος ορίζεται σε 4-5 μήνες.

Οι επικεφαλής των θεσμών μάλιστα γνώριζαν «ανατριχιαστικές» λεπτομέρειες για το Ειρηνοδικείο Πειραιά και επιχείρησαν τις προηγούμενες μέρες, αναφέρουν οι πληροφορίες, να χρησιμοποιήσουν το «παράδειγμα» ώστε να πιέσουν για περισσότερες αλλαγές στον νόμο.

Η ελληνική πλευρά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, επεσήμανε ότι το πρόβλημα στο Ειρηνοδικείο Πειραιά είναι το κτιριακό (υπάρχουν μόνο δύο αίθουσες για την εκδίκαση των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη/Σταθάκη) και θα λυθεί άμεσα.

Συμφωνίες και διαφωνίες

Κατ’ αρχήν συμφωνία υπάρχει σε ό,τι αφορά τη διάταξη που βάζει φρένο στην τακτική «μπαίνω- βγαίνω» στον νόμο χωρίς αιτιολογία. Πρόκειται για τακτική που ακολουθούν στρατηγικοί κακοπληρωτές ώστε να κερδίσουν χρόνο.

Σε ό,τι αφορά τις αναβολές, οι Ελληνες διαπραγματευτές εξήγησαν ότι αυτές δεν «συνδέονται» απαραίτητα με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά οφείλονται σε άλλους λόγους (π.χ. ασθένεια δικηγόρου κ.ά.).

Αυτό που διαφαίνεται είναι ότι οι θεσμοί αλλά και οι τράπεζες ζητούν αυστηροποίηση του νόμου Κατσέλη/Σταθάκη ώστε να ξεχωρίσει η «ήρα από το στάρι». Η κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, επιδιώκει να παραταθεί για έναν χρόνο, δηλαδή μέχρι τις 31/12/2019, το δικαίωμα υπαγωγής στον νόμο.

Σε κάθε περίπτωση και με αφορμή την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και τη λύση της αποχής των συμβολαιογράφων σε Αθήνα-Πειραιά, τόσο η κυβέρνηση όσο και τραπεζικά στελέχη επαναλαμβάνουν ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή ο νόμος Κατσέλη/Σταθάκη αλλά και ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΤτΕ –τον οποίο οι τράπεζες υποχρεώνονται να ακολουθούν- παρέχει δίχτυ προστασίας στους δανειολήπτες που βρίσκονται σε αδυναμία ή έστω δυσκολεύονται να ανταποκριθούν πλήρως στις υποχρεώσεις τους όταν έχει μεταβληθεί επί τα χείρω η οικονομική τους κατάσταση λόγω της ύφεσης και της ανεργίας που παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Σημειώνεται ότι οι δανειολήπτες μπορούν να προσφεύγουν στα Γραφεία Εξυπηρέτησης και Υποστήριξης Δανειοληπτών της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Υπ. Οικονομίας), τα οποία ξεκίνησαν να λειτουργούν σταδιακά από τον περασμένο Μάρτιο. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου είχαν προσφύγει, προκειμένου να λάβουν εξατομικευμένες συμβουλές, 2.200 πολίτες και οι μισοί από αυτούς χρωστούν μόνο στις τράπεζες και οι υπόλοιποι σε όλους, δηλαδή τράπεζες και δημόσιο. Ο μεγαλύτερος φόβος είναι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, καθώς και η πώληση του «κόκκινου» δανείου σε fund. Στα Γραφεία Εξυπηρέτησης και Υποστήριξης οι δανειολήπτες ενημερώνονται για τις δυνατότητες που τους δίνει ο νόμος Κατσέλη/Σταθάκη και ο Κώδικας Δεοντολογίας, αλλά και ο Εξωδικαστικός Συμβιβασμός σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, κυρίως τις πολύ μικρές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν σε ιδιώτη σύμβουλο.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το: http://www.keyd.gov.gr/