Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ φέρνει ο νέος «τιμοκατάλογος» της εφορίας για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, που, όπως φαίνεται, θα οριστικοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο, αλλά με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Με τις προηγούμενες αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές ευνοήθηκαν κυρίως όσοι είχαν ακίνητα σε περιοχές με μεσαίες εμπορικές τιμές. Τις διαφορές πλήρωσαν όσοι είχαν συνολική περιουσία άνω των 200.000 ευρώ. Άγνωστο παραμένει ακόμα πώς θα προληφθούν αδικίες για να μην επιβαρυνθούν οι μικροϊδιοκτήτες.

Του Νίκου Γρυλλάκη

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα έχει περισσότερες δόσεις, 6 ή 7, ανατροπές στα κριτήρια για απαλλαγές και μειώσεις, νέα δεδομένα στον προσδιορισμό του συμπληρωματικού φόρου και ενδεχομένως αναμόρφωση των συντελεστών φορολόγησης. Το εισπρακτικό αποτέλεσμα, τουλάχιστον για τις 2 επόμενες χρονιές, θα παραμείνει αμετάβλητο, δηλαδή στα 2,6 δισ. ευρώ.

Οι τιμές θα προκύψουν μέσω μίας διαδικασίας που θυμίζει περισσότερο μαθηματική εξίσωση. Μέσω ενός αλγόριθμου, ο οποίος θα περάσει από έγκριση από τον Ιρλανδό καθηγητή που είναι επιλογή των θεσμών και έχει αναλάβει το έργο να προτείνει στην κυβέρνηση διαδικασία υπολογισμού αντικειμενικών αξιών χωρίς να υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις από τις πραγματικές. Ο μαθηματικός αλγόριθμος θα λάβει υπόψη στοιχεία συναλλαγών και στατιστικά από τράπεζες (δάνεια), μισθωτήρια, συμβόλαια, συμβολαιογράφους, την Τράπεζα της Ελλάδος, το κτηματολόγιο και την ΕΛΣΤΑΤ.

Ωστόσο, υπάρχουν παγίδες αυξήσεων για τις λεγόμενες «φτωχές» περιοχές, όπου σήμερα οι αντικειμενικές αξίες είναι πολύ χαμηλές, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρχουν μειώσεις στις ακριβές. Σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία, τοπικές επιτροπές θα βγάζουν τις τιμές σε συνεργασία με εφοριακούς, τοπικούς παράγοντες, παράγοντες της αγοράς.

Οι νέες τιμές θα αναπροσαρμόζονται τακτικά και το σίγουρο είναι ότι δεν θα περιμένουν οι αρχές να περάσουν πάνω από 2 έτη για να αλλάξουν.
Σύμφωνα με τους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, «η χώρα μας αποκτά πλέον ένα πολύ προωθημένο πληροφοριακό σύστημα για τον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων με αντικειμενικό, αδιαμφισβήτητο και έγκαιρο τρόπο. Το σύστημα αυτό είναι ένα εργαλείο για σήμερα, αλλά κυρίως θα είναι για το μέλλον», που θα επιτρέψει μια πιο στοχευμένη και δίκαιη φορολογική πολιτική».

Όμως, οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων φέρνουν κι άλλες ανατροπές. Επηρεάζονται:

-Τεκμαρτό εισόδημα: Το εισόδημα αυτό προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου με συντελεστή 3%.

-ΤΑΠ: Το τέλος ακίνητης περιουσίας, που επιβάλλεται υπέρ των Δήμων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,25‰-0,35‰ επί των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων.

-ΦΠΑ στις νέα ακίνητα: Με ΦΠΑ 24% επιβαρύνονται οι μεταβιβάσεις νεόδμητων κτισμάτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία. Ο φόρος αυτός υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

-Φόρος μεταβίβασης: Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων που υπολογίζεται με 3% επί των αντικειμενικών αξιών και επιβαρύνει τους αγοραστές.

-Φόρος χρησικτησίας: Ο φόρος χρησικτησίας κτισμάτων, που υπολογίζεται επίσης με 3% επί των αντικειμενικών αξιών.

-Φόρος ανταλλαγής: Ο φόρος ανταλλαγής-συνένωσης οικοπέδων υπολογίζεται με συντελεστή 1,5%.