Η ΕΚΤ θα έπρεπε να σταματήσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων τον επόμενο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την πλειοψηφία 65 οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Reuters.

Οι οικονομολόγοι ήταν, ωστόσο, διχασμένοι σχετικά με το αν η ΕΚΤ θα σταματήσει πράγματι τις αγορές τον επόμενο Σεπτέμβριο. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι αυτό θα συμβεί στο τέλος του 2018, με έναν μικρό αριθμό των ερωτηθέντων να αναφέρει τα μέσα του 2019.

Η έρευνα του Reuters, που διενεργήθηκε από 24-29 Νοεμβρίου, υπογραμμίζει επίσης την εμπιστοσύνη που υπάρχει στην οικονομία της Ευρωζώνης, με την τρέχουσα άνοδό της να προβλέπεται ότι θα συνεχισθεί και το επόμενο έτος, ακόμη και αν δεν φαίνεται μία σημαντική άνοδος του πληθωρισμού. Η μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 2,3% φέτος και το 2,1% το 2018.

Καθώς η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης αναμένεται να είναι η υψηλότερη εδώ και μία δεκαετία, η ΕΚΤ ανακοίνωσε τον Οκτώβριο τη μείωση των μηνιαίων αγορών της ομολόγων στα 30 δισ. ευρώ από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2018, έναντι 60 δισ. ευρώ που αγοράζει τώρα κάθε μήνα. Αν και η κεντρική τράπεζα άφησε ανοικτή την πόρτα για μία παράταση των αγορών και μετά τον Σεπτέμβριο, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ήταν διχασμένα στο θέμα αυτό, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Οκτωβρίου που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Οι 34 από του 52 οικονομολόγους, που απάντησαν μία πρόσθετη ερώτηση, δήλωσαν ότι η ΕΚΤ «θα έπρεπε» να ολοκληρώσει τον Σεπτέμβριο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Οι 52 από τους 60 οικονομολόγους, που απάντησαν σε μία άλλη ερώτηση, αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα σταματήσει την εκτύπωση χρήματος έως το τέλος του 2018, αλλά ήταν διχασμένοι για το αν αυτό θα συμβεί τον Σεπτέμβριο. Μόνο λίγοι από τους ερωτηθέντες ανέμεναν ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές τίτλων και μετά το 2018.

«Η Τράπεζα δήλωσε ότι οι αγορές της δεν θα σταματήσουν απότομα, επομένως η λήξη τους τον Σεπτέμβριο θα προκαλούσε αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, προσθέτοντας: «Μία απόφαση για λήξη τον Σεπτέμβριο είναι δυνατή, αλλά θα έπρεπε να δοθεί από πριν ένα μήνυμα γι’ αυτό».