Ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών αναμένεται το ερχόμενο Σάββατο, κάτι το οποίο θα επιβεβαιωθεί στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας και ακολούθως θα πραγματοποιηθεί η νομοθέτηση των προαπαιτούμενων από την ελληνική πλευρά μέσα στον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση στις 22 Ιανουαρίου.

Του Γιάννη Αγουρίδη

Χθες υπήρξε συμφωνία για το μεγαλύτερο μέρος του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργείται το 2018. Ειδικότερα, από τα 320 εκατ. τα 240 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για κοινωνική πολιτική (επιδόματα), ενώ ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ούτως ώστε τα υπόλοιπα 80 εκατ. ευρώ να αφορούν στη μη κατάργηση του παγώματος για τον ΦΠΑ στα νησιά. Σημειώνεται ότι τα 320 εκατ. ευρώ προέρχονται από επισκόπηση δαπανών (Spending Review).

«Πάγωμα» των συντελεστών σε Β. και Ν. Αιγαίο

Οπότε, είναι πιθανό, τα κεφάλαια αυτά να καλύψουν τα προβλεπόμενα έσοδα από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Αιγαίου, εφόσον εγκριθεί από τους θεσμούς το ελληνικό αίτημα για αναστολή του μέτρου. Πάντως, είναι ιδιαίτερα σημαντική η διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Β. και Α. Αιγαίου. Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα θεσπισμένα μέτρα που πρέπει να ισχύσουν από το 2018 είναι η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Σε περίπτωση μη αποδοχής από τους θεσμούς οι σημερινοί μειωμένοι συντελεστές 5%, 9% και 17% θα αυξηθούν σε 6%, 13% και 24%. Πάντως, η συζήτηση αυτή αναμένεται να επαναληφθεί το Σάββατο.

Κόκκινες σημειώσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κλίμα που μεταδίδεται από ελληνικές διαπραγματευτικές πηγές είναι θετικό και, όπως εξηγούν στις συναντήσεις, εξετάζεται ένα προσχέδιο του Staff Level Agreement το οποίο εστάλη από τους δανειστές στην κυβέρνηση και στη συνέχεια εστάλη πίσω στους δανειστές με κόκκινες σημειώσεις, εκεί όπου εμφανίζονται οι διαφωνίες. Οι δανειστές έστειλαν εκ νέου τις παρατηρήσεις τους με το ποιες από τις ελληνικές ενστάσεις αποδέχονται και ποιες όχι και η συζήτηση για ένα πλήρες τελικό Staff Level Agreement θα γίνει το Σάββατο.

Από εκεί και πέρα, συζητήθηκαν θέματα σε σχέση με τα χρηματοοικονομικά, το ΤΧΣ, αλλά και τα κόκκινα δάνεια (η σειρά που θα παίρνουν οι μισθωτοί για την αποπληρωμή των χρεών τους από επιχειρήσεις), αναφέροντας ότι για τα προηγούμενα υπήρξε συμφωνία, ενώ σήμερα θα βρεθούν στο επίκεντρο τα προνοιακά επιδόματα (συζήτηση με Αχτσιόγλου και Φωτίου) και τη ΔΕΗ (Σταθάκης).

Διατύπωση το πλεόνασμα

Την ίδια ώρα, το ερχόμενο Σάββατο αναμένεται να εξεταστεί η διατύπωση, η οποία θα περιλαμβάνεται στο SLA, όπου θα περιγράφεται το ενδεχόμενο να έρθουν νωρίτερα ( από το 2019 αντί το 2020) τα μέτρα για το μειωμένο αφορολόγητο όριο, στην περίπτωση που οι θεσμοί διαπιστώσουν ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόβλεψη αυτή περιλαμβανόταν στη συμφωνία με το ΔΝΤ του περασμένου καλοκαιριού. Ο μήνας που θα γίνει αυτή η εκτίμηση θα είναι μάλλον ο Μάιος του 2018, καθώς εάν διαπιστωθεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι εκτός στόχου πρέπει να ψηφιστεί η σχετική διάταξη από τη Βουλή.

Πρώτη πληρωμή τον Ιούλιο για ΕΝΦΙΑ με 6 δόσεις

Για τον Μάρτιο του 2018 μετατίθεται η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, καθώς η «παγωμένη» αγορά δεν συνέβαλε στο να υπάρξουν κατάλληλες τιμές για να πραγματοποιηθεί η εξίσωση. Οι δανειστές αποδέχθηκαν το αίτημα για μετάθεση των αλλαγών και φαίνεται να εγκρίνουν το σχέδιο που τους παρουσίασαν με τη σύσταση των 75 τοπικών επιτροπών σε όλη τη χώρα, οι οποίες θα υπολόγιζαν τις 10.000 νέες τιμές ζώνης. Όπως είναι προφανές, η νέα προθεσμία θα συμπεριληφθεί στο επικαιροποιημένο μνημόνιο και πρέπει μέχρι τα τέλη Μαρτίου να έχουν παραδοθεί οι νέες τιμές, οι οποίες θα ισχύσουν αναδρομικά από 1-1-2018. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αυξηθούν (θα εξαρτηθεί από την κάθε περίπτωση) οι συντελεστές για τον ΕΝΦΙΑ, καθώς το συνολικό ύψος αυτού παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του 2018 θα γίνει τον ερχόμενο Ιούνιο, οπότε η πληρωμή του φόρου αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούλιο, κάτι που σημαίνει ότι οι δόσεις για τον φόρο αυτό θα αυξηθούν από 5 σε 6, μειώνοντας το μηνιαίο «βάρος» για τους φορολογουμένους