Η πορεία και τα οικονομικά του ασφαλιστικού συστήματος (περικοπές 1,6 δισ.), το «μαχαίρι» στα προνοιακά επιδόματα, μέσω αυστηρότερων κριτηρίων χορήγησης, και τα εργασιακά (αλλαγή του πλαισίου κήρυξης απεργιών) ολοκληρώνουν με το σημερινό ραντεβού που θα έχουν οι κ.κ. Αχτσιόγλου και Φωτίου με τους θεσμούς τον κύκλο των εκκρεμοτήτων του υπουργείου Εργασίας στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.

Του Αντώνη Βασιλόπουλου

Το 2018, όπως καταγράφηκε στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή, θα υπάρξουν σημαντικές μειώσεις στην κρατική χρηματοδότηση προς την ασφάλιση, την περίθαλψη και την κοινωνική προστασία (1,6 δισ.), ενώ θα αυξηθούν τα έσοδα από εισφορές και θα μειωθούν οι δαπάνες για τις συντάξεις.

Τα σχετικά μέτρα προβλέπουν:

-Περικοπή του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατά 238 εκατ. ευρώ,
-Μη τιμαριθμική αναπροσαρμογή συντάξεων (εξοικονόμηση 245 εκατ. ευρώ),
-Αλλαγή τρόπου υπολογισμού των εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, (αύξηση εσόδων 59 εκατ.).
-Αντικίνητρα για την πρόωρη συνταξιοδότηση και σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας (εξοικονόμηση 73 εκατ. ευρώ).
-Μειώσεις στις νέες συντάξεις χηρείας ύψους 196 εκατ. ευρώ.

Χωρίς «κόκκινες» γραμμές αυτή τη φορά όλα θα κλείσουν ομαλά.

Οι κοινωνικές δαπάνες μειώνονται από 21,03 δισ. ευρώ το 2017 σε 19,43 δισ. ευρώ το 2018, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση στο σύνολο των κρατικών δαπανών.

Η επιχορήγηση προς τον ΕΦΚΑ και τους λοιπούς ασφαλιστικούς οργανισμούς θα είναι μειωμένη κατά 0,4% σε σχέση με το 2017, καθώς το κράτος υπολογίζει να καταβάλει στα Ταμεία 15,88 δισ. ευρώ, έναντι 15,94 δισ. ευρώ το 2017. Συνολικά, οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης, ο ΟΑΕΔ και ο ΕΟΠΥΥ θα παρουσιάσουν το 2018 πλεόνασμα 1,49 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 1,58 δισ. το 2017.

Ρύθμιση για τα προνοιακά

Στα προνοιακά επιδόματα, όπως έχει γράψει το bigbusiness.gr, η ρύθμιση θα προβλέπει την ανάληψή τους από έναν φορέα, ώστε να ελέγχεται η ταυτότητα και οι δικαιούχοι, και συγκεκριμένα από τον ΟΓΑ, ο οποίος με τη νέα πλατφόρμα που πρόκειται να δημιουργηθεί θα μετονομαστεί σε Oργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), στον οποίο θα συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία των δικαιούχων και θα διασταυρώνονται τα κριτήρια για τη χορήγησή τους.

Ταυτόχρονα αναμορφώνονται τα οικογενειακά επιδόματα. Άλλα κόβονται και άλλα ενσωματώνονται με διαφορετικά κριτήρια .Τα επιδόματα είναι διάσπαρτα και χορηγούνται από διάφορους οργανισμούς, όπως παράδειγμα τα επιδόματα τέκνων που καταβάλλονται από τον ΟΓΑ, με βάση εισοδηματικά κριτήρια, ή εκπαιδευτικά επιδόματα που καταβάλλονται από το υπουργείο Παιδείας και άλλα δίνονται μέσα από μια σειρά ειδικών προγραμμάτων στήριξης, όπως αστέγων, μεταναστών, ρομά κ.ά.

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει ότι η μεταρρύθμιση του συστήματος οικογενειακών παροχών πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του μήνα, γεγονός που ανοίγει «παράθυρο» για ενιαία εφαρμογή τους από το 2019, ενώ έως τον Μάιο του επόμενου έτους πρέπει να εγκριθεί η εναρμόνιση όλων των κανόνων αναπηρίας και κοινωνικής πρόνοιας προκειμένου η εθνική εφαρμογή του νόμου να ξεκινήσει μέχρι το τέλος Ιουνίου 2018. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς εστιάζεται στο να αυξηθούν οι δαπάνες για οικογενειακά επιδόματα, έτσι ώστε να στηριχθούν το πρώτο και το δεύτερο παιδί, κατά 160 εκατ. ευρώ.

Η θέση των δανειστών, όπως εκφράστηκε τον περασμένο Οκτώβριο, είναι ότι πρέπει να αλλάξουν προς το χειρότερο τα εισοδηματικά κριτήρια.
Το άλλο σημαντικό θέμα είναι οι αλλαγές στην προκήρυξη των απεργιών. Πρόκειται για διάταξη που βρίσκεται στον ισχύοντα συνδικαλιστικό νόμο και έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς να αλλάξει. Η σημερινή διάταξη ορίζει ότι για την προκήρυξη απεργιών από πρωτοβάθμια σωματεία πρέπει να υπάρχει η παρουσία του 1/3 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών τους. Με την καινούργια διάταξη το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο ½. Ουσιαστικά πρόκειται για αλλαγή προς το χειρότερο, αν και θα είναι η μοναδική.