Η συμφωνία στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ταμείο ανάκαμψης είναι θετική για το αξιόχρεο της Ελλάδας και άλλων χωρών - κυρίως της Κεντρικής, Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης που θα είναι οι βασικοί ωφελημένοι από αυτό - αναφέρει σε σημερινή ανάλυσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's.

Όπως σημειώνει ο οίκος, στις 10 Δεκεμβρίου οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ και το ταμείο για την ανάκαμψη από τον κορονοϊό (Επόμενη Γενιά Ευρωπαϊκή Ένωση, NGEU), ανοίγοντας τον δρόμο για την εφαρμογή τους από το 2021. Η Πολωνία και η Ουγγαρία ήραν το βέτο τους στην τελική συμφωνία, το οποίο είχαν επιβάλει επειδή αντιδρούσαν σε έναν μηχανισμό διασύνδεσης των πληρωμών από την ΕΕ με τον σεβασμό του κράτους δικαίου. Η προσθήκη μία δήλωσης, με την οποία αποσαφηνίζεται η εφαρμογή του μηχανισμού επέτρεψε στις 27 χώρες της ΕΕ να επιτύχουν την απαιτούμενη συναίνεση.

Το συνολικό πακέτο χρηματοδότησης της ΕΕ ανέρχεται σε 1,8 τρισ. ευρώ, καθώς για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ προβλέπονται 1,074 τρισ. ευρώ και από το ταμείο «Επόμενη Γενιά ΕΕ) επιπλέον 750 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 390 δισ. ευρώ θα δοθούν ως επιχορηγήσεις και 360 δισ. ευρώ ως δάνεια. Όσον αφορά τις επιχορηγήσεις σε σχέση με το ΑΕΠ, ο Moody's αναμένει ότι οι κύριοι ωφελημένοι θα είναι η Βουλγαρία που θα λάβει ποσά που αντιστοιχούν στο 22% του ΑΕΠ του 2018, η Κροατία (17%), η Ρουμανία (12%) και η Ελλάδα (11%).

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν πάρει αναλογικά τα περισσότερα φθηνά δάνεια από την ΕΚΤ

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει, αναλογικά με το ενεργητικό τους, τα περισσότερα μακροπρόθεσμα φθηνά δάνεια που χορηγεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματός της TLTRO ΙΙΙ, σύμφωνα με ανάλυση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's.

Η απόφαση της ΕΚΤ για την παράταση και χαλάρωση των όρων του προγράμματος θα συνεχίσει να στηρίζει τη ρευστότητα και την κερδοφορία των τραπεζών της Ευρωζώνης, τονίζει ο οίκος. Όπως αναφέρει, ο δανεισμός των τραπεζών της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του TLTRO ήταν φέτος τον Οκτώβριο υπερδιπλάσιος σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, φθάνοντας τα 1,7 τρισ. ευρώ από 663 δισ. ευρώ. Τον Οκτώβριο, οι γαλλικές τράπεζες είχαν πάρει τα περισσότερα δάνεια TLTRO με το ανεξόφλητο υπόλοιπό τους στα 380 δισ. ευρώ, ακολουθούμενες από τις ιταλικές (367 δισ. ευρώ), τις γερμανικές (334 δισ. ευρώ) και τις ισπανικές τράπεζες (260 δισ. ευρώ).

Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες είχαν κάνει τη μεγαλύτερη χρήση των δανείων TLTRO σε σχέση με το μέγεθός τους, έχοντας λάβει δάνεια που αντιστοιχούσαν στο 11% του συνολικού ενεργητικού τους, ακολουθούμενες από τις ιταλικές με 9,5% και τις ισπανικές με 9,1%.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη την παράταση του προγράμματος των δανείων TLTRO III έως το Ιούνιο του 2022 από τον Ιούνιο του 2021 και αύξησε το όριο δανεισμού στο 55% των επιλέξιμων δανείων των τραπεζών από το 50% που ίσχυε. Τα νέα μέτρα, σημειώνει ο Moody's, είναι θετικά για το αξιόχρεο των τραπεζών της Ευρωζώνης, καθώς αυτές θα μπορούν να συνεχίσουν να δανείζονται με επιτόκιο -1% (που είναι 0,50% χαμηλότερο από το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ) και να συνεχίσουν να δανείζουν την πραγματική οικονομία. «Ο φθηνός δανεισμός θα επηρεάσει θετικά την κερδοφορία των τραπεζών σε μία εποχή που τα χαμηλά επιτόκια πιέζουν τα καθαρά περιθώρια επιτοκίων και οι πιστωτικές ζημιές αυξάνονται σε ένα λειτουργικό περιβάλλον που έχει επηρεαστεί από την πανδημία», σημειώνει ο οίκος. Για να ωφεληθούν από τους πιο ευνοϊκούς όρους δανεισμού, οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρήσουν το επίπεδο του δανεισμού που είχαν την 1η Οκτωβρίου 2020 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ