Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή σύμφωνα με την οποία καθορίζονται 20 μη συνεργάσιμα φορολογικά κράτη για το 2017, με βάση τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 65 του ν. 4172/2013.

Συνέπεια του χαρακτηρισμού των συγκεκριμένων κρατών ως «μη συνεργάσιμων» είναι ότι οι εταιρικές δαπάνες που πραγματοποιούν ελληνικές επιχειρήσεις στα κράτη αυτά δεν αναγνωρίζονται για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδά τους ή τα φορολογητέα εισοδήματά τους, εκτός αν οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες αποδείξουν ότι οι δαπάνες αυτές αφορούν πραγματικές και συνήθεις συναλλαγές και δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά κερδών ή εισοδημάτων ή κεφαλαίου με σκοπό τη φοροαποφυγή ή φοροδιαφυγή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση αυτή γίνονται γνωστά τα εξής:

«Τα μη συνεργάσιμα κράτη (κράτη ή περιοχές δικαιοδοσίας ή υπερπόντιες χώρες ή εδάφη που τελούν υπό οποιοδήποτε καθεστώς σύνδεσης ή εξάρτησης, κατά την έννοια της παραγράφου 1 του άρθρου 65),του ν. 4172/2013, για το έτος 2017 είναι τα εξής:

forologika krati

Από την λίστα αφαιρέθηκαν εννέα χώρες που υπήρχαν στη λίστα του φορολογικού έτους 2016 και πρόκειται για: Ουρουγουάη, Σαμόα, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Νιούε, Ναούρου, Λιχτενστάιν, Μπαρμπάντος και Ανδόρα.