Στη «μάχη» αποκάλυψης φοροδιαφυγής ρίχνεται ακόμη μια εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, καθώς ενεργοποιήθηκαν από σήμερα οι διατάξεις για τον επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό για επιχειρήσεις και επαγγελματίες οι οποίοι έχουν εγκαταστήσει POS.

Του Γιάννη Αγουρίδη

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα εκδόθηκε η σχετική υπουργική απόφαση και σήμερα άνοιξαν οι πύλες του taxisnet, με την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής δήλωσης των επαγγελματικών λογαριασμών, στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ aade.gr

Η υπουργική απόφαση των Παπαδημητρίου και Παπανάτσιου ορίζει ότι οι επιχειρήσεις οι οποίες είναι υποχρεωμένες από τον νόμο να αποδέχονται πληρωμές με πλαστικό χρήμα και έχουν εγκαταστήσει POS, εφεξής είναι επίσης υποχρεωμένες να δηλώνουν ηλεκτρονικά τον ή επαγγελματικό τους λογαριασμό (έναν ή περισσότερους) στην ΑΑΔΕ κάνοντας χρήση των κωδικών του taxisnet.

Ως εκ τούτου, στην εφαρμογή μητρώου Επαγγελματικών Τραπεζικών Λογαριασμών στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ο υπόχρεος δηλώνει στη Φορολογική Διοίκηση τον/τους επαγγελματικούς λογαριασμούς σε μορφή IBAN, όπου δέχεται τις εισπράξεις της μέσω ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής όπως, ενδεικτικά, μέσα πληρωμής με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές με μετρητά.

Οι συναλλαγές που διενεργούνται μέσω του Επαγγελματικού Λογαριασμού αφορούν αποκλειστικά την εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υπόχρεου. H είσοδος του χρήστη στην εφαρμογή πραγματοποιείται με τα διαπιστευτήρια που διαθέτει για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. Κατά την πρόσβαση, επιβεβαιώνεται ότι ο Χρήστης είναι επιχείρηση / επιτηδευματίας.

Στόχος είναι η αποτροπή της σύνδεσης POS με τραπεζικούς λογαριασμούς στη Βουλγαρία ή στα Σκόπια μέσω των οποίων ορισμένοι επίδοξοι φοροαποφεύγοντες έκρυβαν τις εισπράξεις τους από την Εφορία.