Αξιόλογες επιδόσεις παρουσίασε η οικονομική δραστηριότητα κατά το 3ο τρίμηνο του 2017, οι οποίες φαίνεται να διατηρούνται, με μία μικρή κάμψη, και κατά το 4ο τρίμηνο, τονίζει ο ΣΕΒ, ωστόσο, σημειώνει ότι υπάρχει κίνδυνος αναιμικής ανάκαμψης, λόγω υπερφορολόγησης.

Είναι γνωστή η θεώρηση του «ναι μεν αλλά» του οργάνου των Βιομηχάνων. Από τη μία επιβεβαιώνει το αποκλειστικό χθεσινό ρεπορτάζ του Big Business για ανάπτυξη 3,3% το γ’ τρίμηνο, βλέπει ανάπτυξη και στο τέταρτο, αλλά δεν μπορεί να ξεφύγει από τον μόνιμο αντιπολιτευτικό του λόγο. Βλέπει ξανά κίνδυνο αναιμικής ανάπτυξης. Δεν θα μπορούσε, βεβαίως-βεβαίως να μην ταχθεί αναφανδόν υπέρ των αιτιάσεων της Eldorado και των αναδόχων του Ελληνικού..

Ο ΣΕΒ στο μηναίο δελτίο οικονομικής δραστηριότητας προσθέτει ότι «σε κάθε περίπτωση, με τον ρυθμό ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας να ενισχύεται και εφόσον ολοκληρωθεί ομαλά η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να ενισχυθεί το 2018 και το 2019».

Ωστόσο, υποστηρίζει ότι, παρά τη σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος, υπάρχει κίνδυνος αναιμικής ανάκαμψης, καθώς η υπερφορολόγηση ασκεί πιέσεις στο εισόδημα και την κατανάλωση. «Την ίδια ώρα διάφορα γραφειοκρατικά και αδειοδοτικά εμπόδια που η κυβέρνηση δημιουργεί ή δυσκολεύεται να διαχειριστεί ανατρέπουν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εμβληματικών επενδύσεων που συγκεντρώνουν το διεθνές ενδιαφέρον, όπως συμβαίνει με την Eldorado Gold και το Ελληνικό.

Με δεδομένο τον παγκόσμιο ανταγωνισμό στην προσέλκυση κεφαλαίων, κάθε σοβαρός επενδυτής θα διστάσει να δεσμεύσει κεφάλαια στην Ελλάδα όταν βλέπει αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και προσκόμματα σε μεγάλες επενδύσεις. Στη βάση αυτή, μία δυναμική ανάκαμψη απαιτεί καταρχήν την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για την προσέλκυση επενδύσεων και ειλικρινή βούληση στήριξής τους από την κυβέρνηση, ώστε να αυξηθούν η απασχόληση και το διαθέσιμο εισόδημα σε μία σταθερή μακροχρόνια βάση».

Ο ΣΕΒ υπενθυμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φθινοπωρινές προβλέψεις της αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμηση για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, τοποθετώντας τον στο +1,6%, από +1,8%, σύμφωνα με τις προηγούμενες προβλέψεις της, ενώ για το 2018 εξακολουθεί να προβλέπει ανάπτυξη +2,5%. Σημειώνει ακόμη ότι οι αρχικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ελληνικής κυβέρνησης (Προϋπολογισμός 2017) έκαναν λόγο για ρυθμό ανάπτυξης +2,7% το 2017, όμως η καθυστέρηση της αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους είχε ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της ανάκαμψης.

Δείτε ΕΔΩ το μηνιαίο οικονομικό του δελτίο του ΣΕΒ με τίτλο: Κίνδυνος αναιμικής ανάκαμψης παρά τη σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος