Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση του ευρωπαϊκού πακέτου διάσωσης ESM για τη δημιουργία νέου ταμείου βοήθειας για τα κράτη του ευρώ ύψους 250 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών Florian Toncar (FDP) δήλωσε στην Handelsblatt.

«Ο ESM δεν είναι εκεί για γενικές και μακροπρόθεσμες προκλήσεις οικονομικής πολιτικής. Λες και η πυροσβεστική θα ήταν αρμόδια για την πολεοδομία» είπε ο Toncar.

Όπως είχε αναφέρει και το insider.gr, οι οικονομολόγοι του ESM παρουσίασαν πρόταση για νέο ταμείο σταθερότητας νωρίτερα, σήμερα. Τα κράτη που έχουν μπει σε μια εξωτερική κρίση χωρίς δική τους ευθύνη, όπως ένας πόλεμος, μια πανδημία ή καταιγίδες, θα πρέπει να μπορούν να λαμβάνουν φθηνά δάνεια από το ταμείο, τα οποία θα πρέπει να αποπληρώσουν αργότερα.

«Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε συνεχώς πώς να παρακάμψουμε τα σήματα της αγοράς, αλλά μάλλον να αναζωογονήσουμε την πειθαρχία της αγοράς. Χωρίς αυτούς, η ιδέα πίσω από τον ESM δεν θα είναι επιτυχημένη μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Toncar και πρόσθεσε «Ο ESM είναι το πυροσβεστικό σώμα της ευρωζώνης. Αν η πυροσβεστική δεν χρειάζεται να καλείται καθημερινά, αυτό είναι καλά νέα».