Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας (Bundesnetzagentur) παρουσίασε μέρος του πλάνου προς την ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας από τη Ρωσία, στο πλαίσιο των στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς εν μέσω της στρατιωτικής εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η «γραμμή» του Βερολίνου να οδηγήσει τις μεταποιητικές εταιρείες, ειδικότερα αυτές που ασχολούνται με διαδικασίες που χρειάζονται υψηλές θερμοκρασίες αερίου για την παραγωγή, να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια.

Όπως μετέδωσε το Reuters, μεταξύ άλλων στο σχέδιο περιλαμβάνεται η αποζημίωση των επιχειρήσεων από το κράτος, σε περίπτωση που διακοπεί για ένα μικρό ή για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα η παροχή αερίου στις επιχειρήσεις, ώστε κρίσιμοι για την οικονομία τομείς να μπορούν να έχουν δυνατότητα παραγωγής ενέργειας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το μέτρο μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ενεργειακού κόστους τις επιχειρήσεις στις βαριές βιομηχανίες της γερμανικής οικονομίας, που αντιμετωπίζουν επιπλέον επιβαρύνσεις από τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού.