Τις εκτιμήσεις τους για τον πληθωρισμό, τις τράπεζες και τις προοπτικές της οικονομίας ανέλυσαν οι τραπεζίτες Στουρνάρας (Τράπεζα Ελλάδος), Χαρδούβελης (Εθνική), Σεντένο (Πορτογαλία) και Ηρωδότου (Κύπρος), στα πλαίσια του συνεδρίου Economist 2022

 

Την εκτίμηση ότι το πρόβλημα με τον πληθωρισμό αφορά τους επόμενους 12 μήνες, καθώς οι προσδοκίες για τον μακροπρόθεσμο πληθωρισμό έχουν αυξηθεί, αλλά εξακολουθούν και βρίσκονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα διατύπωσε ο Γκίκας Χαρδούβελης‭, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, ‬καθηγητής στο τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς από το βήμα του συνεδρίου του Εκόνομιστ.

Αν δεν φτάσουμε στον αναμενόμενο πληθωρισμό, μετά από 12 μήνες, οι πιθανότητες να μπούμε, παγκοσμίως, σε σπιράλ πληθωρισμού, αυξάνονται, επισήμανε στην τοποθέτηση του, ‭υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει και μια θετική επίδραση του πληθωρισμού, στους ‬δείκτες των δημόσιων οικονομικών: «για παράδειγμα, στο τέλος του 2022, ο λόγος του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ θα έχει μειωθεί από το 1,93 στο 1,70».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο της ύφεσης, σημείωσε ότι για τις ΗΠΑ οι πιθανότητες είναι 35% και για την ΕΕ 33%. «Σύμφωνα με ακαδημαϊκή έρευνα που έχω κάνει από τη δεκαετία του ΄80 -και ως τώρα δεν έχει κάνει λάθος στην πρόβλεψή της- αν η καμπύλη αποδόσεων, δηλαδή, η διαφορά αποδόσεων στα δεκαετή ομόλογα σε σύγκριση με τα τριμηνιαία γίνει αρνητική για περισσότερο από ένα τρίμηνο, τότε την επόμενη χρονιά έρχεται ύφεση. Τώρα αυτό δεν φαίνεται», συμπλήρωσε ο κ. Χαρδούβελης.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, τα νοικοκυριά αντιλαμβάνονται τα προβλήματα στην οικονομία και αντιμετωπίζουν ώριμα την κατάσταση, όπως και οι επιχειρήσεις. «Υπάρχουν επιχειρήσεις που επιβίωσαν της οικονομικής κρίσης. Πολλές επιχειρήσεις μπορούσαν να δανειστούν από τα κρατικά προγράμματα κατά την περίοδο της πανδημίας, αλλά δεν το έκαναν. Τα κόκκινα δάνεια δεν αυξάνονται, προς το παρόν. Ο τουρισμός πάει πολύ καλά. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας», πρόσθεσε, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η Ελλάδα πρέπει να ακολουθεί μία αξιόπιστη πολιτική «και το κάνει, σε αυτήν τη φάση».

Γιάννης Στουρνάρας‭, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ‬

Για ένα πολύ απαιτητικό διεθνές περιβάλλον για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής έκανε λόγο από το βήμα του συνεδρίου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ‭Γιάννης Στουρνάρας‬, σημειώνοντας πως την ώρα που είχαμε καταφέρει να πάρουμε ανάσα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, δεχθήκαμε το «πλήγμα» από μια σειρά αρνητικών κλυδωνισμών. Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στις επιπτώσεις από την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τονίζοντας πως ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρωζώνη, καθιστώντας αναγκαία την εξομάλυνση της νομισματικής μας πολιτικής.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επεσήμανε ότι εξετάζεται ένα νέο μέσο για την άμβλυνση των επεισοδίων κατακερματισμού, ενώ πρόσθεσε ότι θα υπάρξει ευελιξία στον τρόπο επανεπένδυσης των ομολόγων που λήγουν στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ΡΕΡΡ.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, στόχος είναι ο πληθωρισμός να επιστρέψει μεσοπρόθεσμα και για αυτό χρειάζεται βελτίωση της αρχιτεκτονικής της ζώνης του ευρώ.

Mario Centeno‭, πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας ‬

Για ένα περιβάλλον με ανατροπές, εξαιτίας της πανδημίας και της αδικαιολόγητης εισβολής στην Ουκρανία μίλησε στο συνέδριο του Economist ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας Mario Centeno‭, τονίζοντας πως ένας από τους πρωταρχικούς στόχους είναι να ξεπεράσουμε τον υψηλό ‬πληθωρισμό.

Όπως ανέφερε ο κ. Centeno, ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας απέδειξε την ανθεκτικότητά του κατά τη διάρκεια της πανδημίας και διατηρήθηκε η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όμως -σύμφωνα με τον ίδιο-τα προβλήματα δεν έχουν τελειώσει. «Πρέπει να δράσουμε σταδιακά, με ευελιξία και να διευρύνουμε την εργαλειοθήκη μας. Είναι πολύ σημαντικό να δούμε τι έγινε την άνοιξη του 2020, όταν λειτουργήσαμε με ένα πνεύμα συντονισμού». Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αύξηση των επιτοκίων, κάτι το οποίο -όπως είπε- ενέχει και κινδύνους, επισημαίνοντας πως η πολιτική της Fed είναι διαφορετική γιατί και η πραγματικότητα στην Ευρώπη είναι διαφορετική συγκριτικα με τις ΗΠΑ.

Κωνσταντίνος Ηροδότου‭, διοικητής Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου ‬

Ο ‭Κωνσταντίνος Ηροδότου‬, διοικητής Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, χαρακτήρισε τον τραπεζικό τομέα στην Ευρώπη ως κομβικής σημασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Οι προκλήσεις για τις τράπεζες είναι να ξεπεράσουν την κρίση της πανδημίας και του πολέμου και αυτό θα είναι το καύσιμο για την ανάπτυξη», σημείωσε. Επιπλέον, ο κ. Ηροδότου ανέφερε πως όλοι νιώθουμε τον αντίκτυπο στις τιμές από την εισβολή στην Ουκρανία, τονίζοντας πως τα σταθερά και χαμηλά επίπεδα πληθωρισμού είναι αυτό πουχρειαζόμαστε. «Δώσαμε περαιτέρω οδηγίες για αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, ενώπροωθούμε εργαλεία κατά του κατακερματισμού. Ζούμε σε εποχές αβεβαιότητας που θα διαρκέσουν. Το σημαντικό είναι να είμαστε συντονισμένοι και ενωμένοι», πρόσθεσε.