Το εθνικό στοίχημα συνεχίζει να διαπερνά τον χρόνο παραμένοντας ένα: μέσα από τις μεταβαλλόμενες συνθήκες, ο τόπος να είναι ελεύθερος, κυρίαρχος και ανεξάρτητος και οι πολίτες του να ευημερούν, αναπνέοντας τον αέρα μιας δημοκρατίας που τους προστατεύει και τους παρέχει ευκαιρίες να δημιουργούν γι' αυτούς και τις οικογένειες τους, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Οι γονείς της ήττας είναι πάντα ο διχασμός και δημαγωγία , ενώ η ενότητα και η αλήθεια οδηγούν μόνο σε νίκες, υπογράμμισε και σημείωσε πως ύστερα από 12 χρόνια μνημονίων και επιτήρησης η Ελλάδα έχει πλέον ανακτήσει την οικονομική της αυτονομία από την ευρωπαϊκή εποπτεία, ενώ πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη και τις εξαγωγές.

Δεν γυρίζουμε πίσω
«Καλούμαστε να κάνουμε ιστορικές επιλογές. Συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της ομιλίας του στο Βελλίδειο, υπογραμμίζοντας ότι οι επόμενοι μήνες είναι προεκλογικοί. «Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε δεύτερη φορά στη συμφορά» είπε. Συμπλήρωσε ότι «όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένα - με μια λάθος κίνηση μπορούν να γκρεμιστούν». Συμπλήρωσε ότι « το 2019 έθετα πέντε προτεραιότητες: χαμηλότερους φόρους, περισσότερες δουλειές, υγεία και παιδεία και ένα ψηφιακό κράτος. Η ανάπτυξη για το τρέχον έτος θα ξεπεράσει το 5%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου». « Οι εξαγωγές αυξήθηκαν, οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα πέντε δισ. Ανοδική πορεία έχει και ο τουρισμός. Το είπαμε, το κάναμε: Όλα αυτά δικαιώνουν τις επιλογές και το σύνθημά μας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Δρομολογούμε έργα πνοής που αλλάζουν το πρόσωπο της Θεσσαλονίκης
«Δρομολογούμε έργα πνοής που αλλάζουν το πρόσωπο της Θεσσαλονίκης και την κάνουν πρωταγωνίστρια: Το αεροδρόμιο είναι ήδη έτοιμο. Το μετρό έχει μπει σε τροχιά παράδοσης στο τέλος του 2023. Ο νέος περιφερειακός «fly over» και η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης» είπε ο πρωθυπουργός.

Έχουμε περισσότερους συμμάχους
«Η πατρίδα μας έχει περισσότερους συμμάχους, καθώς έχει υπογράψει δεκάδες συμφωνίες συνεργασίας. Με χώρες από τη Δύση και την Αφρική έως την Ασία και τον Αραβικό Κόσμο. Και ανάμεσά τους, βέβαια, στρατηγικές αμυντικές συνθήκες. Με πιο σημαντικές αυτές με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νταηλίκια γιοκ κ. Ερντογάν- Σκληρή απάντηση στην Τουρκία
Ο κ. Μητσοτάκης, δεν παρέληψε να αναφερθεί στην τουρκική προκλητικότητα και να δώσει σκληρή απάντηση, αναφέροντας, νταηλίκια γιοκ κ. Ερντογάν

«Για το προκλητικό κρεσέντο της Τουρκίας θα πω η απάντησή μας είναι η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο. Να σταματήσουν οι γείτονες τα ανιστόρητα πυροτεχνήματα. Δεν φοβόμαστε. Μία λέξη: Όχι κύριε Ερντογάν», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ποιος πίστευε πριν τρία χρόνια ότι θα είχαμε ψηφιακό κράτος;
Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην δημιουργία στη δημιουργία του ψηφιακού κράτους. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «είχα μιλήσει για το ψηφιακό κράτος. Ποιος θα πίστευε πριν από τρία χρόνια ότι θα κέρδιζε από το gov.gr ότι θα κέρδιζε 60 ώρες, ότι θα είχε στο τηλέφωνο το δίπλωμα και την ταυτότητα, θα μπορούσε να ελέγχει από το τηλέφωνό του τις συνταγές και τις εξετάσεις του;

Η ψηφιακή μετάβαση συνδυάζεται με την ισότιμη συμμετοχή όλων σε όλα. Η χώρα μας απέκτησε εθνικά σχέδια δράσης για την ισότητα των φίλων, τους ρομά, τους ΑΜΕΑ, τους ΛΟΑΤΚΙ+. Όσοι ήταν στο περιθώριο αποκτούν φωνή και εκπροσώπηση».

Η Μόσχα θέλει να μετατρέψει την ενεργειακή ανασφάλεια σε πολιτική αστάθεια
«Η Μόσχα θέλει να μετατρέψει την ενεργειακή ανασφάλεια σε πολιτική αστάθεια» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης είπε ότι τον Οκτώβριο θα υπάρξουν κίνητρα και αντικίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας και ειδική πρόνοια για νοικοκυριά που χρησιμοποιούν αέριο.

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. «Επισπεύδων πολιτικής αστάθειας εγώ δεν πρόκειται να γίνω» τόνισε. «Θα οδηγήσω την χώρα με ασφάλεια και σταθερότητα στο τέλος της 4ετίας και τότε θα μετρηθούμε και θα αναμετρηθούν», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
- 250 ευρώ βοήθημα σε 2,3 εκατομμύρια ευάλωτους συμπολίτες μας το Δεκέμβριο

- 1500 ευρώ φοιτητικό επίδομα στέγασης (από 1000) - 2000 ανά άτομο για συγκάτοικους

- 400 εκατ. ευρώ επίδομα θέρμανσης - 1,3 εκατ. νοικοκυριά οι δικαιούχοι

- Επιπλέον επιδότηση σε όσους καταναλώσουν πετρέλαιο πλην φυσικού αερίου

- Μείωση κόστους πετρελαίου στην αντλία για όλους

- Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου 2023.

- Καταργείται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για όλους

- Επιπλέον, 200.000 δικαιούχοι στο "Τουρισμός για Όλους" - επέκταση τουριστικής περιόδου

- Άμεση διευθέτηση σε μισθολογικά αιτήματα Ενόπλων Δυνάμεων

- Αυξάνονται κατά 200.000 οι δικαιούχοι του "Ανακυκλώνω- Αλλάζω συσκευή" - επιπλέον 140 εκατ. ευρώ.

- Επιδότηση 250.000 μικρών φωτοβολταϊκών σε οικιακούς καταναλωτές και αγροτοκτηνοτρόφους- Θα ανακοινωθεί σύντομα ειδικό πρόγραμμα από το υπ. Ενέργειας

- Απαλλαγή από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών σε όσους μετατρέψουν σε μόνιμες συμβάσεις εργασία

- Αυξάνονται οι συντάξεις 1,5 εκατ. συνταξιούχων - Φέτος πάνω από 6% η αύξηση

- Μόνιμη μείωση 3 μονάδες σε ασφαλιστικές εισφορές από Ιανουάριο - αυξάνεται το εισόδημα 2.2 εκατ. εργαζομένων

- Καταργείται η εισφορά υπέρ Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων

- Θεσπίζονται Κίνητρα Επίτευξης Στόχων στο Δημόσιο

- Επέκταση επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από 6 σε 9 μήνες

- Επιπλέον επέκταση μειωμένου ΦΠΑ ως Ιούνιο 2023 και αναστολή ΦΠΑ 24% σε οικοδομές μέχρι τα τέλη του 2024

- Αύξηση των πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης κατά 120 εκατ. ευρώ ετησίως.

- Αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας ελληνικής Κεφαλαιαγοράς με κίνητρα