Προειδοποιήσεις για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίζει η Ευρώπη με την ενεργειακή κρίση όχι μόνο για τους επόμενους μήνες, αλλά και για τον επόμενο χειμώνα έστειλε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειάς (ΔΟΕ), Φατίχ Μπιρόλ.

Σε δηλώσεις του την Τετάρτη, ο ίδιος είπε πως «η Ευρώπη θα έχει αποθέματα αερίου κατά 25% με 30% εάν δεν υπάρξουν εκπλήξεις και ο χειμώνας είναι κανονικός. Αυτός ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, αλλά ο ερχόμενος θα είναι πολύ δύσκολος» συμπλήρωσε ο Μπιρόλ.

Ακόμα, είπε πως λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και των μέτρων που έχουν ανακοινώσει τα κράτη της Ένωσης για την ενεργειακή κρίση, καταγράφεται ήδη μια μείωση στη χρήση ενέργειας στην Ευρώπη.

Ο επικεφαλής του ΔΟΕ πρόσθεσε πως τα κράτη της Ευρώπης χρειάζεται να έχουν αλληλεγγύη μεταξύ τους. «Εάν αποτύχουμε στο ενεργειακό τεστ, οι αρνητικές συνέπειες θα πάνε πέρα από την ενέργεια και θα εξασθενήσουν το πολιτικό βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Οι δηλώσεις του Μπιρόλ έρχονται καθώς σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πως η ΕΕ θα πρέπει να θέσει ένα προσωρινό πλαφόν για τις τιμές του φυσικού αερίου μέχρι να εισαχθεί νέος δείκτης τιμών.

«Η καθιέρωση ανώτατου ορίου τιμών στο φυσικό αέριο συνολικά είναι μια προσωρινή λύση έως ότου αναπτυχθεί ένας νέος δείκτης τιμών της ΕΕ που θα διασφαλίζει την καλύτερη λειτουργία της αγοράς και η Επιτροπή έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται για αυτό», υπογράμμισε η επικεφαλής της Κομισιόν.