Με στόχο την πιστή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων εκτέλεσης των έργων που έχουν ήδη ξεκινήσει στο Ελληνικό και την ολοκλήρωση των μελετών που είναι σε εξέλιξη προκειμένου να δρομολογηθούν νέα έργα, ξεκίνησε η «επόμενη ημέρα» της εκδήλωσης των εγκαινίων του Ελληνικού, του μεγαλύτερου έργου αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη.

Σε μια εκδήλωση που διεξήχθη στο χώρο του πρώην Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, η οικογένεια του Δρ. Σπύρου Ι. Λάτση και ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, υποδέχθηκαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εκπροσώπους της πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του επιχειρηματικού κόσμου από κάθε κλάδο της οικονομίας.

Η επόμενη ημέρα - Τα εργοτάξια του Ελληνικού

Το εργοτάξιο που είναι σε πλήρη λειτουργία, σύμφωνα και με τον αρχικό σχεδιασμό της Lamda, αφορά την κατασκευή του κτηρίου-προτύπου σε διεθνές επίπεδο για τη δημιουργία του νέου κέντρου ΑΜΕΑ. Η κατασκευή βρίσκεται σε προχωρημένο επίπεδο και το έργο, όπως ανακοίνωσαν στελέχη της Lamda Development που έχει αναλάβει εξ ολοκληρου το κόστος που ξεπερνά τα 15 εκατ.ευρώ, θα παραδοθεί με το «κλειδί στο χέρι» δηλαδή με πλήρη εξοπλισμό, έτοιμο προς χρήση από σωματεία ΑΜΕΑ. Πρόκειται για ένα συγκρότημα 11.000 τ.μ., σε έκταση 7.400 τετραγωνικών μέτρων όπου θα συνεγκατασταθούν τέσσερα σωματεία παροχής φροντίδας σε άτομα με αναπηρία: Αμυμώνη, Ερμής, ΝΙΚΗ - Victor Artant και ΣΑμΣΚΠ.

Το δεύτερο μεγάλο εργοτάξιο, όπως φάνηκε και από το βίντεο που προβλήθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης, συνδέεται με τα έργα της πρώτης φάσης των υποδομών, μεταξύ των οποίων και το μεγάλο έργο της υπογειοποίησης της Ποσειδώνος. Όπως ανέφερε και ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου το έργο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Ειδικότερα, έχει ήδη φτάσει σε βάθος 10 μέτρων, θα είναι και το τελικό, ενώ σε μήκος έχει ξεπεράσει τα 400 μέτρα από τα 1.500 που θα είναι συνολικά.

Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες και του εργοταξίου στο ρέμα των Τραχώνων με τη δημιουργία ενός καναλιού νερού να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο στο πλαίσιο των αντιπλημμυρικών έργων. Η δημιουργία του καναλιού κατασκευάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει και ψυχαγωγικές λύσεις και προτάσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Επίσης, έχει οριοθετηθεί και το εργοτάξιο κατασκευής του υψηλότερου παράκτιου πράσινου οικιστικού ουρανοξύστη στην Ευρώπη, του Riviera Tower, με τις πρώιμες προπαρασκευαστικές εργασίες να είναι σε εξέλιξη, μετά και την έκδοση της σχετικής οικοδομικής άδειας.

Το μεγάλο, όμως, εργοτάξιο βρίσκεται διάσπαρτο σε όλη σχεδόν την έκταση του Ελληνικού καθώς έχοντας ολοκληρωθεί, όπως έχει ενημερώσει η εταιρία, οι περισσότερες από τις κατεδαφίσεις παλαιών κτηρίων, μετά από προσεκτικό σχεδιασμό που βασίζεται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας (ανακύκλωση και αξιοποίηση υλικών με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος) έχουν ξεκινήσει οι εργασίες ανασκαφής για τη δημιουργία των έξυπνων σύγχρονων δικτύων κοινής υποδομών κοινής ωφέλειας όπως ύδρευσης, αποχέτευσης κλπ. Όπως είπε ο κ. Αθανασίου για την πιστή τήρηση των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων κάθε έργου, σε κάθε στάδιο έχει συσταθεί ειδική ομάδα. Θα ακολουθήσουν τα εργοτάξια που θα αναλάβουν την κατασκευή των τουριστικών μονάδων, των εμπορικών κέντρων των αθλητικών κέντρων καθώς και των κτηρίων γραφείων κλπ

Το έργο του Ελληνικού, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων στην παρέμβαση του ο Δρ Σπύρος Λάτσης, απευθύνεται σε όλους του Έλληνες. Όλοι να επωφελούνται και απρόσκοπτα, όπως είπε. Ανακοίνωσε επίσης εκτός από τα οφέλη που θα έχουν όλοι από την απρόσκοπτη πρόσβαση στο Ελληνικό και στις υποδομές του, σχεδιάζεται στο πλαίσιο της οικιστικής ανάπτυξης μια πρωτοβουλία που θα δίνει τη δυνατότητα απόκτησης κατοικιών και από ασθενέστερα οικονομικά πολίτες, με πριμοδότηση από την Lamda σε συνδυασμό με μακροχρόνιες συμβάσεις με τράπεζες.

Το Experience Park επεκτείνεται - Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο οι επισκέπτες

Όπως ανακοινώθηκε περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες έχουν ήδη επισκεφτεί το πρώτο μέρος του μεγάλου Μητροπολιτικού Πάρκου, το Εxperience Park έκτασης άνω των 70 στρεμμάτων, που δόθηκε στο κοινό τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ σταδιακά θα δίνονται και νέες εκτάσεις από το Πάρκο όπου ήδη πραγματοποιείται πληθώρα πολιτιστικών, θεματικών και γενικού ενδιαφέροντος εκδηλώσεων και δράσεων. Στο κοινό έχει δοθεί και το Experience Center, το μεγαλύτερο στον κόσμο στο είδος του όπου οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν το έργο της ανάπλασης του Ελληνικού.

Νέες θέσεις εργασίας

Με τη σταδιακή έναρξη των επιμέρους εργασιών της αστικής ανάπλασης αυξάνονται και οι νέες θέσεις εργασίας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα, όπως αναφέρει ο κ.Αθανασίου, σε νέους συμπολίτες μας που έφυγαν από την χώρα μας να επιστρέψουν, κάτι που ήδη έχει συμβεί στην περίπτωση του Ελληνικού. Οι νέες θέσεις εργασίας θα ξεπεράσουν τις 10.000 σε βάθος διετίας, ενώ στην κορύφωσή του το έργο του Ελληνικού, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση ύψους 8 δισ. ευρώ που έγινε ποτέ στη χώρα μας θα έχει δημιουργήσει 75.000 νέες θέσεις εργασίας.