Εισοδηματικές και φορολογικές ανάσες σε νοικοκυριά, επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις φέρνει ο προϋπολογισμός του 2023, οποίος κατατίθεται στη Βουλή.

Με στόχο τη στήριξη των φορολογούμενων απέναντι στην ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια ο προϋπολογισμός περιέχει φοροελαφρύνσεις που αγγίζουν τα 2,5 δις. ευρώ οι οποίες ξεκλειδώνουν από τον πρώτο μήνα του νέου έτους. Στο επίκεντρο των ενισχύσεων βρίσκεται η μεσαία τάξη με την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, την κατάργηση υπό προϋποθέσεις του τέλους επιτηδεύματος, τη διατήρηση στο «πάγο» του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και του φόρο υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων, την παράταση του φορο-μπόνους για την ανακαίνιση ακινήτων αλλά και την νέα εξάμηνη παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στις συγκοινωνίες, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, την εστίαση.

Πέραν των φοροελαφρύνσεων ο νέος προϋπολογισμός ενσωματώνει εισοδηματικές ενισχύσεις όπως η αύξηση των συντάξεων κατά 7,5%, η μονιμοποίηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών, η ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών παρεμβάσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Οι φοροελαφρύνσεις που φέρνει το 2023 προβλέπουν:

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για όλους: Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης σβήνει οριστικά από το φορολογικό χάρτη για 2,7 εκατ. φορολογούμενους από την 1η Ιανουαρίου 2023. Μετά τους φορολογούμενους του ιδιωτικού τομέα που έχουν απαλλαγεί από την εισφορά αλληλεγγύης την τελευταία διετία και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα και όλοι οι συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα δουν από τον πρώτο μήνα του νέου έτους τις αποδοχές τους να αυξάνονται από 22 ευρώ και έως και πάνω από 676 ευρώ το χρόνο. Η κατάργηση της εισφοράς σημαίνει ότι ένας συνταξιούχος ή δημόσιος υπάλληλος με ετήσιο εισόδημα 13.000 ευρώ, θα έχει όφελος 22 ευρώ τον χρόνο. Για εισόδημα 15.000 ευρώ το όφελος είναι 66 ευρώ το χρόνο, για ετήσιο εισόδημα το όφελος αυξάνεται στα 132 ευρώ το χρόνο, για ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ ο δημόσιος υπάλληλος ή ο συνταξιούχος θα κερδίσει 176 ευρώ το χρόνο. Για ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ το ετήσιο κέρδος θα φτάσει στα 676 ευρώ. Οσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος.

Οι ελαφρύνσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους θα φανούν αυτόματα στις μηνιαίες αποδοχές τους καθώς η εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται από μισθούς και συντάξεις παράλληλα με τον φόρο εισοδήματος σε αντίθεση με τους ελεύθερους επαγγελματίες, εισοδηματίες και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων που βεβαιώνεται με τη φορολογική δήλωση του επόμενου έτους.
Κατάργηση υπό προϋποθέσεις του τέλους επιτηδεύματος. Επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις, με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ ετησίως, που αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, κατ’ ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση, απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος για το έτος που συντελείται η αύξηση.
Κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Με το συγκεκριμένο μέτρο ένας τμηματάρχης του Δημοσίου ωφελείται ετησίως κατά 364 ευρώ. Ένας απλός υπάλληλος, νεοπροσληφθείς, κατά 109 ευρώ. Ένας διευθυντής κατά 591 ευρώ. Και ένας γενικός διευθυντής κατά 1.125 ευρώ

Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. Για ένα ακόμη εξάμηνο και συγκεκριμένα έως και τις 30 Ιουνίου 2023 διατηρούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων (εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων), καφέδες, ροφήματα και άλλα μη αλκοολούχα ποτά και αεριούχα νερά, εστίαση, εισιτήρια κινηματογράφων, υπηρεσίες που παρέχουν γυμναστήρια και σχολές χορού, εισιτήρια ζωολογικών κήπων.

Στον «πάγο» ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές έως και το 2024. Το νέο διετές «πάγωμα» του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα αναμένεται να στηρίξει την αγορά ακινήτων η οποία βρίσκεται σε ανοδική τροχιά τους τελευταίους μήνες και να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις από το εξωτερικό.
Αναστολή του φόρου υπεραξίας: "Παγώνει" μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2024 η επιβολή φόρου υπεραξίας 15% στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Πρόκειται για ένα μέτρο που επιβαρύνει τους πωλητές ακινήτων και το οποίο αναστέλλεται από το 2015 καθώς διαπιστώθηκαν δυσκολίες και σωρεία προβλημάτων στην υλοποίησή του που θα προκαλούσαν σοβαρές παρενέργειες στην αγορά ακινήτων. Ο φόρος υπεραξίας προκύπτει από την πώληση ακινήτου σε τιμή ανώτερη της τιμής κτήσης.

Φορο-έκπτωση για ανακαίνιση ακινήτων. Παρατείνεται για δυο ακόμη χρόνια η έκπτωση φόρου 40% για τις δαπάνες που καταβάλλουν οι πολίτες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων τους. Συγκεκριμένα η έκπτωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων παρέχεται για δαπάνες αναβάθμισης κτιρίων που πραγματοποιούνται μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2024, αντί της προβλεπόμενης ημερομηνίας της 31ης Δεκεμβρίου 2022, κατανεμημένη ισόποσα, όπως ισχύει και σήμερα, σε περίοδο 4 φορολογικών ετών και για ανώτατο συνολικό ύψος δαπανών ως 16.000 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση του φόρου, αποτελεί η απόδειξή τους μέσω νόμιμων παραστατικών και η εξόφλησή τους, με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.