Πέρα από πολιτική και στρατηγική, η σχέση μας είναι και οικονομική, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Εδαφικής Συνοχής και Μεταφορών της Γαλλίας Κλεμέντ Μπον, μιλώντας στο ελληνογαλλικό επιχειρηματικό - επενδυτικό φόρουμ με θέμα «Συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας-Επενδύοντας στο μέλλον», που πραγματοποιείται στο Παρίσι.

Ξεδιπλώνοντας το νήμα των ελληνογαλλικών σχέσεων, ο Κλεμέντ Μπον τόνισε πως η Γαλλία και η Ελλάδα έχουν πυκνές, βαθιές και ιστορικές σχέσεις φιλίας. «Η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών γίνεται αισθητή σήμερα εδώ στο Παρίσι, με τη μεγάλη συμμετοχή στο σημερινό Φόρουμ» υπογράμμισε και διαμήνυσε πως «αυτή η στενή συνεργασία εγγράφεται στις κοινές αξίες που μοιράζονται οι δύο χώρες».

Σε ό,τι αφορά στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, επισήμανε πως επιτρέπει στις δύο χώρες να αντιμετωπίζουν τις κρίσεις και τις προκλήσεις της εποχής, όπως η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, ανέφερε πως γαλλικές εταιρείες συμμετέχουν σε σημαντικά έργα υποδομών και μεταφορών στην Ελλάδα.

Επίσης, αντίστοιχη βαρύτητα έδωσε και στη συνεργασία των δύο χωρών και των ελληνικών και των γαλλικών επιχειρήσεων την προστασία του περιβάλλοντος, με έμφαση στην απανθρακοποίηση.

Σημειώνεται πως το ελληνογαλλικό επιχειρηματικό-επενδυτικό φόρουμ διοργανώνουν στο Παρίσι από κοινού, το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Εμπορικό Επιμελητήριο Παρισίων και η ελληνική κυβέρνηση.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που εγκαινιάστηκε το 2020 με στόχο τη διεύρυνση της ελληνογαλλικής συνεργασίας σε σειρά κρίσιμων τομέων της οικονομίας και την προώθηση κοινών εγχειρημάτων μεταξύ ελληνικών και γαλλικών εταιρειών. Ενδεικτικά, στην ελληνική επιχειρηματική αποστολή συμμετέχουν επιχειρήσεις από τους κλάδους της ναυτιλίας, της ενέργειας, των κατασκευών, της φαρμακοβιομηχανίας, της τεχνολογίας.