Με τις μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας να φαίνονται πολύ πιο υγιείς από την Ευρώπη το 2023 (αύξηση του ΑΕΠ 1% - 2%), το κόστος του δημόσιου χρέους είναι σε μεγάλο βαθμό σταθερό (άρα δεν επηρεάζεται από τις αυξήσεις των επιτοκίων), με μεγάλη μέση διάρκεια και χωρίς σημαντικές εξοφλήσεις χρέους, και τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης να στηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα τα επόμενα χρόνια, το ελληνικό επενδυτικό story φαίνεται σίγουρα ελκυστικό μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με τη Eurobank Equities.

Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα το διεθνές σκηνικό φαίνεται αρκετά δύσκολο για το 2023, ειδικά καθώς οι ελπίδες για ένα pivot από τις κεντρικές τράπεζες έχουν επανειλημμένα διαψευσθεί. Κατά τη Eurobank Equities, οι αντιξοότητες από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής δεν αφήνει περιθώρια για μια σημαντική βραχυπρόθεσμη ανοδική πορεία των μετοχών.

Επιπλέον, το βασικό ρίσκο για την Ελλάδα είναι οι γενικές εκλογές (πρώτο εξάμηνο 2023). Αν και δεν είναι πιθανό να οδηγήσουν σε θεμελιώδη αλλαγή πολιτικής, η πορεία μέχρι τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης (συνασπισμού) δεν θα είναι καθόλου γραμμική και πιθανότατα θα απαιτήσει δεύτερες κάλπες, σηματοδοτώντας έτσι μια περίοδο αστάθειας. Σε αυτή τη βάση, η χρηματιστηριακή αναμένει ότι το 2023 θα είναι ένα έτος με «δύο ημίχρονα», με το πρώτο εξάμηνο να παρουσιάζει δυνητικά μια κίνηση σε χαμηλότερα επίπεδα ενόψει των εκλογών και στο πλαίσιο των διεθνών αντίξοων ανέμων (κορύφωση επιτοκίων).

Πώς να τοποθετηθούν οι επενδυτές

Έχοντας αυτά υπόψη, αμφιβάλλει ότι η ελληνική αγορά έχει περάσει τα δύσκολα και, επομένως, μετά το πρόσφατο ράλι (+16% από τα χαμηλά Σεπτεμβρίου) δεν αναμένεται κάποια περαιτέρω ανοδική κίνηση στο τέλος του έτους (που θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα χαμηλών τοποθετήσεων και τεχνικών ορίων). Έτσι η Eurobank Equities, επισημαίνει, την αμυντική της στάση για το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς προτιμώντας την ποιότητα, τις εμφανείς μερισματικές αποδόσεις και τις μετοχές με σταθερή δυναμική λειτουργίας, με τον ΟΠΑΠ (τιμή στόχος 15,9 ευρώ), τη Mytilineos (25,6 ευρώ τιμή στόχος) και την Jumbo (17,2 ευρώ) να είναι οι κορυφαίες επιλογές.

Όσον αφορά τις τράπεζες, η ανοδική πορείων τα καθαρών εσόδων από τόκους από τις αυξήσεις επιτοκίων, η βελτίωση του ROTE και οι συμπιεσμένες αποτιμήσεις δημιουργούν μια θετική σχέση κινδύνου/ανταμοιβής για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές, αλλά η πορεία θα έχει εμπόδια. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζουμε να προτιμά την Εθνική Τράπεζα, δεδομένου του συνδυασμού των καλύτερων μετρήσεων σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια, την υψηλότερη κάλυψη NPE μεταξύ του υπόλοιπων συστημικών και των αποτιμήσεων (άνω του 10% ROTE εκτιμάται για το 2023).