Το πετρέλαιο διαδέχθηκε το φυσικό αέριο ως το κύριο καύσιμο για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στη Νέα Αγγλία των ΗΠΑ.

Η περιοχή βασιζόταν στο πετρέλαιο για τουλάχιστον το 1/3 της παραγωγής ενέργειας και έως και το 40% κατά καιρούς με το φυσικό αέριο να κατέχει μόλις το 15%.

Την ίδια στιγμή, η Νέα Αγγλία εξέδωσε μια σειρά ειδοποιήσεων δικτύου κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή έλλειψη αποθεμάτων και ζήτησε από τους καταναλωτές να προχωρήσουν οικειοθελώς σε εξοικονομήσεις καθώς η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη που οι τιμές των καυσίμων εκτινάχθηκαν πάνω από τα 2.000 δολάρια ανά μεγαβατώρα το βράδυ του Σαββάτου.

Πάντως, τα πυρηνικά και τα υδροηλεκτρικά μέσα - συνήθως οι φθηνότερες και μεγαλύτερες πηγές ενέργειας σε αυτό το δίκτυο - εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σε υψηλά επίπεδα αλλά παραμένει ανησυχητικό το γεγονός πως ένας τέτοιος σταθμός καταφεύγει σε ένα ορυκτό καύσιμο τόσο «βρώμικο» όσο το πετρέλαιο για να αποτρέψει τα μπλακ άουτ.

Σε ένα δίκτυο 13 πολιτειών των ΗΠΑ το φυσικό αέριο ήταν ο «βασιλιάς», αλλά οι περιορισμοί στον εφοδιασμό δυσχεραίνουν την κατάσταση. Στο Τέξας, το φυσικό αέριο αντιπροσώπευε το 73% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ενώ ο άνθρακας κέρδισε σημαντικό έδαφος.