Δηλώσεις για την εξέλιξη των τιμών στα σούπερ μάρκετ, το καλάθι του νοικοκυριού και την πρωτοβουλία της Ισπανικής κυβέρνησης για μηδενισμό του ΦΠΑ σε ορισμένα είδη πρώτης ανάγκης έκανε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του σε καταστήματα των αλυσίδων σούπερ μάρκετ «Mασούτης» και «Σκλαβενίτης».

Συγκεκριμένα ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε:

«Έχω έρθει σήμερα σε ένα κατάστημα της αλυσίδας «Μασούτης», σε λίγο θα πάω και σε ένα κατάστημα της αλυσίδας «Σκλαβενίτης», διότι οι τιμές στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» για 9η συνεχόμενη εβδομάδα -πλέον δεν είναι μία και δύο βδομάδες, είναι εννέα εβδομάδες, πάμε στους 2,5 μήνες- έχουν μείνει όχι απλά σταθερές, όχι απλά με λιγότερο πληθωρισμό όπως λέγαμε ότι έχουμε ως στόχο, αλλά συνεχίζουν να πέφτουν.

Είμαστε λοιπόν σήμερα στον «Μασούτη» γιατί η αξία του καλαθιού του από την περασμένη βδομάδα έχει πέσει περίπου 4%. Η μέση τιμή του καλαθιού πριν από 9 βδομάδες ήταν στα 115 ευρώ και σήμερα στα ίδια προϊόντα είναι κάτω από τα 95 ευρώ. Αυτό κάνει το καλάθι. Πολλοί δεν έχουν καταλάβει ότι όσο περισσότερος κόσμος ψωνίζει από το «Καλάθι του Νοικοκυριού» τόσο περισσότερα χρήματα κερδίζουν οι καταναλωτές. Και επειδή έγινε όλη αυτή η συζήτηση για τον ΦΠΑ, εμείς έχουμε βρει ένα εργαλείο που δουλεύει και ρίχνει την τιμή για τον καταναλωτή χωρίς δημοσιονομικό κόστος, μόνο και μόνο εκμεταλλευόμενοι τον ανταγωνισμό μεταξύ των αλυσίδων.

Θέλω να ευχαριστήσω τις αλυσίδες για άλλη μία φορά, όλες έχουν πάει πολύ καλά και έχουν βάλει πλάτη. Αν δείτε τις τιμές στα καλάθια, ενώ την πρώτη βδομάδα οι αλυσίδες είχαν μεγάλη απόκλιση, τώρα πια οι αλυσίδες έχουν συγκλίνει μεταξύ τους. Εγώ εντυπωσιάζομαι που μετά από 9 εβδομάδες όλες οι αλυσίδες βρίσκουν ακόμα τρόπο και κατεβάζουν τις τιμές».

Αναφορικά με τον ΦΠΑ στην Ισπανία είπε:

«Η σύγκριση με την Ισπανία είναι ατυχής και να σταματήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει γιατί δεν τον συμφέρει. Ο κύριος Σάντσεθ με τους Podemos είχαν την εξαιρετική τύχη να κληρονομήσουν από την Κυβέρνηση της δεξιάς στην Ισπανία, 4% και 10% ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα. Το 4% το έκαναν 0%, το 10% το έκαναν 5%. Εμείς είχαμε την εξαιρετική ατυχία να έχουμε παραλάβει από τον ΣΥΡΙΖΑ 24% και 13% ΦΠΑ. 'Αρα, όπως καταλαβαίνετε η δημοσιονομική επίπτωση ενός μέτρου από το 24% στο 10% ή από το 24% στο 0% είναι πολύ διαφορετική από ό,τι είναι από το 4% στο 0%.

Ας είχαμε και εμείς για πάντα τη δεξιά στην εξουσία να έχουμε 0% ΦΠΑ, είναι η σωστή απάντηση. Όσο έχεις τους δεξιούς οι φόροι πέφτουν, όπως μειώσαμε το ΦΠΑ, όπως μειώσαμε το φόρο εισοδήματος, όπως μειώσαμε το φόρο στο μέρισμα, όπως μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές, όπως καταργήσαμε την εισφορά αλληλεγγύης.

Δεν θα μας κουνιέται ο ΣΥΡΙΖΑ, πάει πολύ. Πείτε του κυρίου Τσίπρα, «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί». Είσαι ο ΣΥΡΙΖΑ, έχεις φορολογήσει ό,τι πετάει, ό,τι κολυμπάει και ό,τι αναπνέει και μιλάς στον Μητσοτάκη που έχει μειώσει 25 φόρους και το ΦΠΑ. Έλεος».