Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχώρησαν αυτή την εβδομάδα στα προ πολέμου επίπεδα, με τα προθεσμιακά Ιανουαρίου TTF στο Χρηματιστήριο Ενέργειας του Άμστερνταμ, να φτάνουν κάτω από τα 77 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Πρόκειται για ένα επίπεδο που είχε να παρατηρηθεί από τον Φεβρουάριο -πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία- ενώ από το πρωί της Πέμπτης οι τιμές διαπραγματεύονται γύρω στα 81,5 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως τον Αύγουστο οι ευρωπαϊκές τιμές έφτασαν το ιστορικό υψηλό τους, ξεπέρασαν τα 345 ευρώ/MWh, καθώς το μερικό κλείσιμο της στρόφιγγας από τον Πούτιν ως απάντηση στις κυρώσεις της ΕΕ και οι υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, αύξησαν τη ζήτηση ενώ περιοριζόταν η προσφορά.

Οι αυξημένες τιμές εκτόξευσαν τους λογαριασμούς της ενέργειας των νοικοκυριών στα ύψη και έχουν τροφοδοτήσει μια κρίση κόστους ζωής στη Γηραιά Ήπειρο. Ωστόσο, ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός σε μεγάλο μέρος της βορειοδυτικής Ευρώπης τη βοήθησε να κρατήσει σχεδόν γεμάτες τις δεξαμενές της με φυσικό αέριο και να ελπίζει πως δεν θα αντιμετωπίσει τεράστιες ελλείψεις.

«Καθώς η ΕΕ εισάγει μέρος του φυσικού της αερίου, ο πραγματικός αντίκτυπος στον λογαριασμό αερίου δεν είναι τόσο έντονος… αλλά καθώς οι τιμές του ρεύματος και γενικά της ενέργειας συνδέονται με τις τιμές του φυσικού αερίου, ο συνολικός "πόνος" για τα νοικοκυριά μπορεί να είναι έντονος» επεσήμανε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, Χόλγκερ Σμίντινγκ.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως η ΕΕ συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα σε ένα πλαφόν για τον περιορισμό των ακραίων τιμών του φυσικού αερίου, ο οποίος τίθεται σε ισχύ στις 15 Φεβρουαρίου. Ο δυναμικός μηχανισμός «διόρθωσης της αγοράς» θα ενεργοποιηθεί αυτόματα εάν η τιμή TTF του πρώτου μήνα υπερβεί τα 180 ευρώ/MWh για τρεις συνεχόμενες ημέρες και εάν αποκλίνει κατά 35 ευρώ ή περισσότερο από μια τιμή αναφοράς για το παγκόσμιο LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) σε σχέση με το το ίδιο τριήμερο.