Από τα μέσα Φεβρουαρίου κι έπειτα θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Market pass, όπως αναφέρει πρόσφατη ενημέρωση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Εν των μεταξύ, όπως αναφέρει το ertnews.gr βάσει του ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε το Σάββατο, οι δικαιούχοι που πληρούν τα κριτήρια ένταξης θα εισέρχονται με τους κωδικούς του Taxis στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr και θα λαμβάνουν ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών που θα πραγματοποιούν σε σουπερμάρκετ, φούρνους, μίνι-μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία και άλλα καταστήματα λιανικής τροφίμων.

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του και έως 1.000 ευρώ αγορές.

Τα ανωτέρα ποσά θα πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Όσοι υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα δουν τα χρήματα είτε στην ψηφιακή κάρτα είτε στον τραπεζικό τους λογαριασμό έως τις 3 Μαρτίου.

Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως τις 15 Μαρτίου, η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί έως τις 20 Μαρτίου, ενώ για τους υπόλοιπους μήνες η πληρωμή θα γίνεται έως την τρίτη μέρα του κάθε μήνα.

Για όσους επιλέξουν την κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, επειδή τα ποσά θα καταβληθούν σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, η τελευταία πληρωμή θα γίνει έως τις 3 Μαΐου και θα λάβουν το 80% της ενίσχυσης και όχι το 100%.

Τα ποσά αυτά θα καταβάλλονται στους δικαιούχους χωρίς την υποχρέωση αγορών, γιατί ούτως ή άλλως όλα τα νοικοκυριά ψωνίζουν από καταστήματα τροφίμων, σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, όπως είχε επισημάνει και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.

Τα εισοδηματικά κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα νοικοκυριά για να λάβουν την ενίσχυση είναι:

Οι άγαμοι θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ.

Οι έγγαμοι θα πρέπει να έχουν εισόδημα 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Οι μονογονεϊκές οικογένειες θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 24.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Σημειώνεται ότι το ύψος της ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους είναι έως 250.000 ευρώ και για τους έγγαμους έως 400.000 ευρώ.

Παραδείγματα

Για αγορές έως 220 ευρώ το μήνα η επιδότηση είναι 22 ευρώ, που σημαίνει 132 ευρώ το μήνα.

Ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά ή για μονογονεϊκή οικογένεια με ένα παιδί η μηνιαία επιδότηση ανέρχεται στα 32 ευρώ το μήνα.

Για οικογένεια με 1 παιδί ή μονογονεϊκή με δύο παιδιά, θα είναι 42 ευρώ το μήνα και για μία οικογένεια με δύο παιδιά η μηνιαία επιδότηση θα διαμορφώνεται στα 52 ευρώ το μήνα, ήτοι 312 ευρώ για το εξάμηνο.