Αυξάνονται από 1ης Απριλίου οι ελάχιστες αποδοχές των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, με το ποσοστό να «κλειδώνει» στα 768 ευρώ (+7,75%) σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, δίχως να αποκλείονται και οι...εκπλήξεις.

Στην συνεδρίαση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου πριν από τη διάλυση της Βουλής, την Παρασκευή 3 Μαρτίου, πρόκειται να ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό το νέο ύψος του κατώτατου μισθού. Ενδεχομένως μάλιστα η ανακοίνωση να συνδυαστεί και με άλλες ευεργετικές πρωτοβουλίες όπως η μείωση ασφαλιστικών εισφορών (εντός του 2023), ή η ενεργοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων επιδότησης μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

Όπως ανέφερε σε χθεσινές δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, αναμένει την εισήγηση της επιστημονικής επιτροπής και ακολούθως θα κάνει εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο. «Πρέπει να δει κανείς την παραγωγικότητα. Πρέπει να ισορροπήσουμε στην απόφαση αυτή ανάμεσα στις δυνατότητες των επιχειρήσεων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης κάνοντας όμως λόγο και για αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων, λόγω του πληθωρισμού. «Πρέπει να τα λάβει κανείς αυτά υπόψη και να καταλήξει σε μια δίκαιη απόφαση που πάντως θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση».

Και όπως είπε, «αυτό είναι δεδομένο και για λόγους κοινωνικούς γιατί βλέπουμε την δυσκολία που αντιμετωπίζουν όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό αλλά και για πολιτικούς λόγους γιατί δεν θέλουμε να χαρίσουμε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας στην Αριστερά».

Οι μεταβολές του κατώτατου μισθού θα έχουν άμεσες επιδράσεις κυρίως στους εργαζόμενους που απασχολούνται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, εκείνων που δουλεύουν σε μικρομεσαίες εταιρείες, καθώς και σε κλάδους υπηρεσιών.

Ένα μεγάλο μέρος των απασχολούμενων μισθωτών (περί τους 700.000 ή 29,6% του συνόλου) απασχολούνταν το 2022 σε μικρές επιχειρήσεις κάτω των 10 ατόμων.

Μεταξύ αυτών, το 35% αμειβόταν με τον κατώτατο μισθό, ποσοστό που υποχώρησε το 2022 μετά από συστηματική αύξηση τα προηγούμενα έξι έτη. Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος της επιχείρησης, σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ.

Ενδεικτικά, η εστίαση, ο τουρισμός και η ψυχαγωγία είναι οι κλάδοι με τα χαμηλότερα ποσοστά πλήρους απασχόλησης με τις κατώτατες απολαβές. Κλάδοι υπηρεσιών αλλά και ο πρωτογενής τομέας ξεχωρίζουν ως εκείνοι με το μεγαλύτερο ποσοστό αμειβόμενων στον κατώτατο μισθό.

Ποια επιδόματα θα αυξηθούν

Η αύξηση των βασικών απολαβών αναπροσαρμόζει προς τα πάνω μια σειρά από βοηθήματα και επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ που προκύπτουν με βάση τον κατώτατο μισθό ή το ημερομίσθιο όπως: το βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας, ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες κ.ά.

Επίσης την ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, τις ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, η παροχή διαθεσιμότητας, η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, κ.ά.