Με φορολογικές παραβάσεις εντοπίζονται σχεδόν οι μισές από τις επιχειρήσεις που ελέγχουν οι «ράμπο» της ΑΑΔΕ οι οποίοι δεν πηγαίνουν πλέον στα «τυφλά» αλλά στοχευμένα αξιοποιώντας πληροφορίες και δεδομένα που αφορούν σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας οι οποίοι παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους φοροδιαφυγής και απάτης.

Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής η ΑΑΔΕ αξιοποιεί τις καταγγελίες των πολιτών για επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν κόβουν αποδείξεις ή που με διάφορα κόλπα παραπλανούν την Εφορία για να μη πληρώσουν φόρους. Μετά την εφαρμογή «Appodixi» που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες μέσω του κινητού τους να καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής με «μαϊμού» αποδείξεις, η ΑΑΔΕ στήνει μια νέα ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα συγκεντρώνονται και θα αξιολογούνται οι αναφορές για κρούσματα παραβάσεων.

Η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο επόμενο διάστημα και θα υποδέχεται τις καταγγελίες των πολιτών οι οποίες μπορεί να είναι τόσο επώνυμες όσο και ανώνυμες. Με βάση τις καταγγελίες το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα μέσω διαλειτουργικότητας να εντοπίζει τα στοιχεία της επιχείρησης ή του επαγγελματία που καταγγέλλεται για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπόριο.

Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα της ΑΑΔΕ, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν επώνυμα ή ανώνυμα την καταγγελία τους «είτε για θέματα φορολογικά, είτε για θέματα τελωνειακά, είτε για θέματα διαφάνειας. Ο πολίτης θα μπορεί να καταγγείλει αυτό που θέλει με δομημένο τρόπο και η καταγγελία αυτή που δρομολογείται αυτόματα στην υπηρεσία η οποία θα την εξετάσει και αξιολογήσει τη σπουδαιότητά της ακόμη και την ίδια ημέρα εάν είναι πάρα πολύ σοβαρή».

Αναλυτικότερα στην ειδική φόρμα οι πολίτες θα αναγράφουν αναλυτικά τα στοιχεία για το είδος και το χρόνο της φορολογικής παράβασης καθώς και για την ταυτότητα του παραβάτη είτε αφορά πληροφορίες από άλλους είτε από τη δική τους εμπειρία τα οποία θα φιλτράρονται από τον ελεγκτικό μηχανισμό προκειμένου να βαθμολογηθεί η σοβαρότητα και η αξιοπιστία των αναφορών για τη συγκεκριμένη υπόθεση και ανάλογα με το βαθμό αξιολόγησης οι ελεγκτές θα προχωρούν σε εξονυχιστικό έλεγχο του συγκεκριμένου επαγγελματία η της επιχείρησης.

Όπως λένε αρμόδια στελέχη δεν είναι λίγες οι μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής που έχουν εντοπισθεί μετά από καταγγελία. Οι καταγγελίες που φθάνουν σήμερα φιλτράρονται και βαθμολογούνται από ειδική επιτροπή προκειμένου να αξιοποιηθούν για την ανίχνευση και τον εντοπισμό μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής, παράνομου πλουτισμού και ξεπλύματος «βρώμικου χρήματος. Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί στην επιτροπή, με τον αριθμό 0 αξιολογούνται οι υποθέσεις χωρίς ενδιαφέρον οι οποίες τίθενται στο αρχείο, με το αριθμό 1 η πληροφορία μικρού ενδιαφέροντος, με τον αριθμό 2 η πληροφορία που είναι ενδιαφέρουσα και σημαντική και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, ο αριθμός 3 δίνεται σε πληροφορία που θεωρείται πολύ ενδιαφέρουσα, εξόχως σημαντική και διαβιβάζεται για άμεση διερεύνηση με έκδοση εντολής ελέγχου ενώ ο αριθμός 4 σημαίνει πως η πληροφορία απαιτεί ειδικό χειρισμό. Κάθε πληροφορία περνά από τρία ακόμη φίλτρα. Αν είναι απλή, επείγουσα ή εξαιρετικώς επείγουσα. Στην συνέχεια πιάνουν δουλειά οι ελεγκτές οι οποίοι αναλαμβάνουν την έρευνα των υποθέσεων.