Κινητικότητα επικρατεί σε τράπεζες και κυβέρνηση, με αφορμή τις ρυθμίσεις “κόκκινων δανείων” για χιλιάδες δανειολήπτες (πάνω από 150.000), με τις πρώτες να πραγματοποιούν τις απαραίτητες ομαδοποιήσεις και αναλύσεις κινδύνου και τη δεύτερη να παρακολουθεί από κοντά τις κυοφορούμενες λύσεις, ετοιμάζοντας παράλληλα αλλαγές στον Εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Του Γιάννη Αγουρίδη

Η ομαδοποίηση των δανειοληπτών από τις τράπεζες στοχεύει στην εκμετάλλευση των ορίων του νόμου Κατσέλη, ούτως ώστε να προτείνουν τις κατάλληλες ρυθμίσεις τους επόμενους μήνες και στις κατηγορίες δανειοληπτών.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας έχει ενημερωθεί για τις προθέσεις των τραπεζών να αναζητήσουν νέους τρόπους διευκόλυνσης των δανειοληπτών. Πηγές του υπουργείου σημείωναν στο “bigbusiness.gr” ότι υπάρχει ικανοποίηση με το γεγονός ότι οι τράπεζες αναζητούν τρόπους μείωσης των κόκκινων δανείων.

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης έχει ενημερωθεί για την πορεία του εξωδικαστικού. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες αρμόδιες πηγές του υπουργείου έχει υπάρξει ανταλλαγή απόψεων, τόσο με την Ένωση Τραπεζών, όσο και με τις συστημικές τράπεζες ξεχωριστά.

Από τις επαφές που έχουν γίνει σε ανώτατο και τεχνικό επίπεδο έχουν συμφωνηθεί τα εξής:

- Αναγκαιότητα του θεσμού

- Απλοποίηση - απλούστευση διαδικασιών που δημιουργούν καθυστερήσεις

- Ενέργειες να προχωρήσουν υποθέσεις από πλευράς των τραπεζών.

 Οι “χαμηλές πτήσεις” και η γραφειοκρατία

Όπως προκύπτει, οι ελληνικές τράπεζες σύντομα θα προσκαλέσουν χιλιάδες επιχειρήσεις προκειμένου να προχωρήσουν σε αίτηση να μπουν στον εξωδικαστικό.
Ανφορικά με τις μέχρι στιγμής "χαμηλές πτήσεις" του μηχανισμού τρεις θεωρούνται οι βασικοί λόγοι:

- Η μη θετική χρήση του από πλευράς επιχειρήσεων που χαρακτηρίζονται στρατηγικοί κακοπληρωτές

- Τα χαμηλά ποσά που έχουν «κοκκινήσει»

- Οι πολλές περιπτώσεις κλειστών επιχειρήσεων

- Πλήθος δικαιολογητικών

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει ξεκινήσει συζήτηση προκειμένου το αμέσως επόμενο διάστημα να μειωθούν τα δικαιολογητικά.