Τις βάσεις για το σχεδιασμό του νέου εντύπου Ε3 περιέγραψε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, σε ομιλία του στο 9ο Thessaloniki Tax Forum, προσθέτοντας πως βρίσκεται σε τελική φάση, ενώ αμέσως μετά θα δοθεί για παρατηρήσεις στους επιχειρηματικούς και επαγγελματικούς φορείς.

Σιγή ιχθύος σε σχέση με την απόφαση του ΣτΕ για παραγραφές φορο-υποθέσεων πλέον της πενταετίας

 Του Γιάννη Αγουρίδη

 Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή, βασική φιλοσοφία είναι η συγχώνευση των πινάκων είτε πρόκειται για απλογραφικά ή για διπλογραφικά βιβλία.

Ακόμη ανέφερε ότι δίνεται έμφαση στην αποτύπωση των κατηγοριών εσόδων και εξόδων των επιχειρήσεων, ώστε να αποκτήσουμε γνώση των μέσων όρων δαπανών ανά κατηγορία, να γνωρίζουμε δηλαδή τι είναι εύλογο και τι όχι, ώστε ο έλεγχος να εστιάζει σε εκείνες τις περιπτώσεις που παρουσιάζονται σημαντικές αποκλίσεις από το μέσο όρο και να δίνεται η ευκαιρία στον φορολογούμενο να αποδείξει ότι οι δαπάνες του είναι πραγματικές.

Κανένα σχόλιο για ΣτΕ

Αναφερόμενος στη νέα απόφαση του ΣτΕ για παραγραφές φορο-υποθέσεων πλέον της πενταετίας, εφόσον τα στοιχεία προέρχονται από ελληνικές τράπεζες, ο κ. Πιτσιλής σημείωσε ότι δεν θέλει να κάνει κάποιο σχόλιο πριν δούμε το πλήρες κείμενο.

«Είναι σίγουρο ότι θα μας βάλει σε ένα νέο κύκλο ανασχεδιασμού. Μιλάμε για νέα αλλαγή, με ό,τι επίπτωση θα έχει αυτή στον προγραμματισμό μας. Σε κάθε περίπτωση, σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης», σημείωσε.

Εγκύκλιος για τροποποιητικές

Οσον αφορά στις ανακλητικές/τροποποιητικές Δηλώσεις, ο κ. Πιτσιλής σημείωσε ότι υπεγράφη χθες εγκύκλιος για το χρόνο αναδρομής και του δικαιώματος επιστροφής φόρων, από την 3ετία στην 5ετία, εναρμονισμένη με τη σχετική - παγιωμένη πλέον -νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Προσαύξηση περιουσίας

Σε σχέση με την προσαύξηση περιουσίας, τόνισε ότι αναμένεται νέα εγκύκλιος, με διευκρινίσεις σχετικά με το τι συνιστά προσαύξηση περιουσίας. Γνωρίζουμε ότι οι έλεγχοι αυτοί είναι επίπονοι από πλευράς αποδεικτικών στοιχείων. Με την εγκύκλιο αυτή αποσαφηνίσουμε τους ερμηνευτικούς κανόνες που πρέπει να εφαρμόζουμε, υπό το φως της νομολογίας και δίνουμε σαφείς κατευθύνσεις για δικαιότερους ελέγχους, ανέφερε.