Μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη κυβέρνησης και θεσμών δόθηκε η διαβεβαίωση ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου.

Γράφει η ΤΡΑΠΕΖΟκόμος

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος και ο γ.γ. του Γενικού Λογιστηρίου Φραγκίσκος Κουτεντάκης με τους εκπρόσωπους των δανειστών, δόθηκε η διαβεβαίωση για την έναρξη των πλειστηριασμών στις 29 του μήνα.

Την εποπτεία της λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών από το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Είχε προηγηθεί η διυπουργική συνάντηση με εκπροσώπους των συμβολαιογράφων οι οποίοι αναμένεται τις επόμενες ημέρες να αποφασίσουν τη λύση της αποχής, καθώς το θεωρούν επαρκή τα μέτρα προστασίας που θα ληφθούν.

Σε 60 πλειστηριασμούς θα προχωρήσουν οι τράπεζες μέχρι το τέλος του έτους

Οι τράπεζες από την πλευρά τους είναι έτοιμες, εδώ και καιρό και έχουν έτοιμα τα «πακέτα» των ακινήτων, αξίας άνω 300.000 ευρώ που δεν αφορούν πρώτη κατοικία και μέχρι το τέλος του έτους, θα προχωρήσουν σε περίπου 60 πλειστηριασμούς ακινήτων συνολικά. Πρώτη, σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεκινήσει η Eurobank με 10 ακίνητα, τα οποία έχουν επιλέγει με πολύ αυστηρά κριτήρια και το προφίλ των ιδιοκτητών τους είναι αυτό του «στρατηγικού κακοπληρωτή».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι από τους περίπου 80.000 δανειολήπτες της κατηγορίας «έχω, αλλά δεν πληρώνω» έχουν αρχίσει να θορυβούνται και διερευνούν τις δυνατότητες ρύθμισης των οφειλών τους.

Η τραπεζική αγορά εκτιμά ότι από τον Ιανουάριο οι …αιτούντες ρύθμισης θα αυξηθούν σημαντικά ώστε να αποφύγουν τον πλειστηριασμό.
Για το 2018 οι τράπεζες έχουν ήδη βρει τα 10.000 ακίνητα που θα βγάλουν στο ηλεκτρονικό σφυρί, διαβεβαιώνοντας σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται «για τα σπίτια του κοσμάκη».