Προάγγελος σημαντικών εξελίξεων στο σύνολο της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας της χώρας αποτελεί η έκρηξη που παρουσιάζει ο ρυθμός της ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Ισχυρό όπλο για την κυβέρνηση αποτελεί η εντυπωσιακή άνοδος του ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο του έτους, καθώς αυτό θα χρησιμοποιηθεί τόσο απέναντι στους δανειστές, όσο και στο εσωτερικό μέτωπο της αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση, που σπεύδει συνεχώς να μηδενίσει τα αποτελέσματα της οικονομίας.

Του Σωτήρη Καψώχα

Από τα στοιχεία που επεξεργάζεται καθημερινά η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) καταγράφεται εντυπωσιακή άνοδος του ΑΕΠ το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2017 με ρυθμό που κινείται μεταξύ 3,3% και 3,5%. Αν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση τριμήνου από το 2007. Το γεγονός αυτό ενισχύει την εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου ότι η ανάπτυξη της οικονομίας μπορεί τελικά να κινηθεί φέτος λίγο κοντά στο 2%, έστω κι αν στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί την επόμενη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου η πρόβλεψη θα είναι χαμηλωμένη στο 1,6%. Η εκτίμηση ότι η χρονιά θα κλείσει καλύτερα από τους στόχους του προϋπολογισμού τονώνεται και από το γεγονός ότι το περσινό τελευταίο τρίμηνο ήταν πολύ κακό για την πορεία της οικονομίας, καθώς είχε καταγραφεί αρνητική απόδοση της τάξης του 1%. Αυτό δεν φαίνεται ότι μπορεί να επαναληφθεί, επισημαίνουν τεχνοκρατικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Η άνοδος του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος αποδίδεται σε τρεις παράγοντες που έχουν να κάνουν με την άνοδο του τουρισμού, την αύξηση των εξαγωγών και την ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής. Σημειώνεται ότι τα δύο προηγούμενα τρίμηνα ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,4% και 0,8% διαδοχικά, ενώ το αντίστοιχο τρίτο τρίμηνο του 2016 το ΑΕΠ είχε ενισχυθεί κατά 2%.

Τα προσωρινά στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ, κατά το γ’ τρίμηνο, θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ στις 4 Δεκεμβρίου, την ίδια ημέρα που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες το κρίσιμο Eurogroup που θα κρίνει και την πορεία της τρίτης αξιολόγησης από τους δανειστές. Αναμένεται δε να αποτελέσει ισχυρό χαρτί στα χέρια του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη διαπραγμάτευση με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, αλλά και με τους επικεφαλής των δανειστών που θα βρίσκονται στη συνεδρίαση.

Δεδομένου ότι στη δημοσιονομική θεωρία και πρακτική, βιώσιμη και σταθερή ανάπτυξη μιας οικονομίας θεωρείται αυτή που παρουσιάζει θετικό πρόσημο για τρία συνεχόμενα τρίμηνα, είναι προφανές ότι η ελληνική οικονομία βγαίνει από τη μέγγενη της ύφεσης και μπαίνει σε θετική τροχιά, κάτι που στην ουσία είχε να συμβεί από το 2007, με μικρή παρένθεση το 2014, όταν παρουσίασε μικρή αύξηση κατά 0,3%. Η εξέλιξη του ΑΕΠ τα τελευταία 11 χρόνια έχει ως εξής:

2007 + 3,5%
2008 - 0,4%
2009 - 4,4%
2010 - 5,4%
2011 -8,9%
2012 - 6,6%
2013 - 3,3%
2014 +0,3%
2015 - 0,3%
2016 - 0,3%
2017 + 1,6% έως +1,9% εκτίμηση

Στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ.