Οι κρίσιμες γεωπολιτικές παράμετροι που αφορούν στο διμερές εμπόριο Ελλάδας - Αιγύπτου αποτέλεσε το βασικό θέμα συζήτησης της εκδήλωσης, με τίτλο «Η Οικονομική Διπλωματία και η Επιχειρηματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, 26 Απριλίου 2018, στο πλαίσιο της τακτικής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Γ. Κουμουτσάκος, βουλευτής Β΄ Αθηνών - τομεάρχης Εξωτερικών Νέας Δημοκρατίας, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Ανδρέας Παπαστάμου, οικονομικός σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών και, Μάνος Μαρκιανός, εμπορικός σύμβουλος υπουργείου Εξωτερικών (Διεύθυνση Αιγύπτου).

Τα στοιχεία εισαγωγών - εξαγωγών με την Αίγυπτο και η σημασία της διμερής συνεργασίας

Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς Αίγυπτο κατά το δωδεκάμηνο Ιαν. - Δεκ. 2017 ανήλθε σε 755,51 εκατ. ευρώ, ελαφρά αυξημένη κατά 0,73% σε σύγκριση με το 2016, που έφθασε στα 750,07 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, οι ελληνικές εισαγωγές από την Αίγυπτο το 2017, έφθασαν τα 555,37 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 3,7% έναντι του 2016, όταν είχαν ανέλθει σε 576,72 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα προσωρινά στατιστικά στοιχεία έτους 2017, η Αίγυπτος κατατάσσεται 11η, μεταξύ των κυριότερων αποδεκτών εξαγωγών ελληνικών προϊόντων, απορροφώντας ποσοστό 2,62% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών, ενώ από την άλλη πλευρά κατατάσσεται 21η μεταξύ των προμηθευτριών χωρών της Ελλάδας, με μερίδιο 1,11% επί των συνολικών ελληνικών εισαγωγών.

Το διμερές εμπορικό ισοζύγιο κατά το έτος 2017, που έφτασε τα 200,14 εκατ. ευρώ, παρουσίασε πλεόνασμα για την Ελλάδα, αυξημένο κατά 15,5%, έναντι του 2016 (είχε ανέλθει σε 173,35 εκατ. ευρώ).

Οι δηλώσεις

Στην ευρωπαϊκή-βαλκανική και μεσογειακή ταυτότητα και δράση της χώρας μας, αλλά και στο σπουδαίο γεωπολιτικό της ρόλο, αναφέρθηκε ο κ. Κουμουτσάκος, ενώ ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος θα επισκεφθεί τις επόμενες μέρες την Αλεξάνδρεια, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου του Επιμελητηρίου Αλεξάνδρειας και της ASCAME, Ahmed M.El Wakil, επισήμανε: «…Ο εντυπωσιακός πενταπλασιασμός του όγκου του διμερούς εμπορίου την τελευταία 10ετία και ιδίως η αλματώδης άνοδος κατά το σκέλος των εξαγωγών μας, έχει εδραιώσει την Αίγυπτο, ως μία εκ των σπουδαιότερων εξαγωγικών αγορών μας. Στο σημείο αυτό ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στην ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη ζώνη της Διώρυγας του Σουέζ, που μπορεί και πρέπει να καταστεί εμβληματική κατ' αντιστοιχία και ως ταυτόσημη με την έννοια της δυναμικής της ελληνικής ναυτιλίας μας».

Ο κ. Α. Παπαστάμου, Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, τόνισε την αναγκαιότητα διασύνδεσης της εκπαίδευσης με τους ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας, ενώ ο κ. Μ. Μαρκιανός ανέπτυξε τις επενδυτικές ευκαιρίες που αναδύονται στην Αίγυπτο και το φιλικό για τους Έλληνες επιχειρηματικό περιβάλλον. Επίσης, αναφέρθηκε στο Μνημόνιο Συνεργασίας που έχει υπογραφεί από το 2013, μεταξύ των λιμανιών του Πειραιά και της Αλεξάνδρειας.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι επιχειρηματίες-μέλη του Ε.Β.Ε.Π. έθεσαν μία σειρά ζητημάτων, μεταξύ των οποίων, η δυσκολία έκδοσης visa σε επιχειρηματίες από τρίτες χώρες, που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα, το καθεστώς που διέπει τις Ελεύθερες Ζώνες Εμπορίου στην Αίγυπτο, τις περαιτέρω προοπτικές διμερούς συνεργασίας, αλλά και άλλα κρίσιμα θέματα, που αφορούν στις αμοιβαίες οικονομικές σχέσεις των 2 κρατών.