Τις προτάσεις των επιμελητηρίων για τη στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων παρουσίασε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ, Κων/νος Μίχαλος μιλώντας σε εκδήλωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

«Η ανάπτυξη της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων ήταν από τα ελάχιστα θετικά μηνύματα στη διάρκεια της κρίσης", τόνισε ο κ. Μίχαλος, πρόσθεσε ωστόσο ότι για την επίτευξη των στόχων εξωστρέφειας της χώρας, ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς καθώς ο στόχος που τίθεται για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης μεταφράζεται σε αύξηση της συμμετοχής των συνολικών εξαγωγών στο ΑΕΠ τουλάχιστον κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στα επόμενα χρόνια.

Τα μέτρα πολιτικής που προτείνει η επιμελητηριακή κοινότητα είναι:

1.Αντικατάσταση των άμεσων ενισχύσεων με νέα αναπτυξιακά κίνητρα για νέα εργαλεία χρηματοδότησης

2.Διάθεση πόρων από επενδυτικά προγράμματα στην οργανωμένη εξωστρεφή παραγωγή, μέσα από τη δημιουργία Επενδυτικής Τράπεζας.

3.Προώθηση της καινοτομικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας

4.Ενθάρρυνση των επιχειρήσεων που επενδύουν στην καινοτομία, με κίνητρα όπως χαμηλότερη φορολόγηση, διευκόλυνση σε θέματα αδειοδοτήσεων, συναλλαγών με το δημόσιο κτλ.

Ο κ. Μίχαλος τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην στήριξη της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, με ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα, δημιουργία υποστηρικτικών και συμβουλευτικών δομών σε θέματα τυποποίησης - πιστοποίησης, κίνητρα για την ανάπτυξη συνεργατικών επιχειρηματικών σχημάτων κ.α.

Τέλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής κανονικότητας, τονίζοντας ότι "δεν μπορούμε να ζητάμε από τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στην καινοτομία, όταν δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση και δεν μπορούμε να μιλάμε για ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες, όταν οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να δανείζονται σε πολλαπλάσιο κόστος, σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους".

Στο πλαίσιο αυτό τάχθηκε υπέρ της εξυγίανσης των τραπεζών αλλά και του σχεδιασμού νέων εργαλείων χρηματοδότησης: εξωτραπεζική χρηματοδότηση, ανακυκλούμενη χρηματοδότηση, μικροπιστώσεις για επιχειρήσεις όπως και της θέσπισης προγραμμάτων προχρηματοδότησης με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, για τη στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας και των επενδυτικών σχεδίων εξαγωγικών επιχειρήσεων.