Σημαντική μείωση στο μερίδιο της βρετανικής αγοράς σημειίωσαν το διάστημα 2012 - 2016 οι ελληνικές εξαγωγές ιχθύων και θαλασσινών στη Βρετανία, παρά τη δυναμική του κλάδου, σύμφωνα με μελέτη της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τη μελέτη για την αγορά ιχθυών και θαλασσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο, υπάρχει μεν σταθερή παρουσία ελληνικών προϊόντων, κυρίως ιχθυοκαλλιέργειας, στη βρετανική αγορά, αλλά από το 2012 η τάση είναι πτωτική. Τα κυριότερα είδη που παρουσιάζουν πτώση είναι το λαβράκι και η τσιπούρα, αν και είναι δημοφιλή στους Βρετανούς.

Ειδικότερα, το νωπό/διατηρημένο σε απλή ψύξη λαβράκι από μερίδιο 55% το 2012, το 2016 έχει κατέβει στο 8%, ενώ η νωπή/διατηρημένη σε απλή ψύξη τσιπούρα από μερίδιο 62% το 2012, το 2016 έχει κατέλθει στο 21%.

Όσον αφορά τη γενική εικόνα, με μέσο όρο ελληνικών εξαγωγών περίπου 20 εκατ. λίρες κατ' έτος την τελευταία δεκαετία, το 2016 οι εξαγωγές ανήλθαν σε 11,52 εκατ. λίρες, μειωμένες κατά -31% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

"Ακόμη και αν ληφθεί υπόψη ότι ένα μέρος της ελληνικής παραγωγής εξάγεται μέσω Ολλανδίας και ότι παρατηρείται αύξηση στην υποκατηγορία των κατεψυγμένων και ότι κάποιες εξαγωγές ίσως κατατάσσονται στη γενική κατηγορία «κάτω του κατωφλίου», η εικόνα παραμένει αρνητική, καθώς η κατανάλωση, ιδίως, του λαβρακιού βαίνει αυξανόμενη στο Ηνωμένο Βασίλειο", σημειώνεται στη μελέτη.

Οι σημαντικότερες κατηγορίες εξαγόμενων είναι τα νωπά ή διατηρημένα με απλή ψύξη ψάρια, ακολουθούμενα από τα κατεψυγμένα ψάρια. Όσον αφορά τα συγκεκριμένα είδη ψαριών, αν και λόγω μεθοδολογικών αλλαγών της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας, η κατηγοριοποίηση είναι πολύ δύσκολη καθώς το 2016 περίπου 40% των εξαγωγών κατατασσόταν στην κατηγορία εμπόριο κάτω του κατωφλίου, η οποία περιλαμβάνει ως επί το πλείστον μικρές παραγγελίες. Επιπλέον, με την εξαίρεση της τσιπούρας και του λαβρακιού, υπάρχει σημαντική μεταβλητότητα των εξαγόμενων ειδών από έτος σε έτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δεν ταυτίζονται με τα στοιχεία της εν λόγω μελέτης, καθώς δείχνουν μια πιο σταθερή πορεία των εξαγωγών μας το εν λόγω διάστημα. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, πραγματοποιούνται αξιοσημείωτες ελληνικές εξαγωγές καρχαροειδών (2016: 3,1 εκατ. ευρώ) και καβουριών (2016: 0,52 εκατ. ευρώ), οι οποίες, όμως, δεν καταγράφονται από τις βρετανικές αρχές και γι' αυτό δεν παρουσιάζονται στη μελέτη.