Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο ισχυρότερο επίπεδο όλων των εποχών, ενώ στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου, οι εμπορικές σχέσεις τους κερδίζουν διαρκώς δυναμική και αναβαθμίζονται, τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου, Νίκος Μπακατσέλος.

Σε χαιρετισμό του από το βήμα των εργασιών του 4ου ExportUSA Forum, που πραγματοποιείται σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας, ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου επισήμανε, ότι επισκέψεις των Αμερικανών υπουργών Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, τους τελευταίους 12 μήνες, αποδεικνύει και αναδεικνύει τη σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ και η Ελλάδα στη σχέση αυτή. Μια σχέση, όπως συμπλήρωσε, με αμφίπλευρο εμπορικό και επενδυτικό ενδιαφέρον, που αναδεικνύει τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και φαίνεται να αυξάνει σε μέγεθος.

Αποτυπώνοντας σε αριθμούς το θετικό κλίμα στο διμερές εμπόριο μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, ανέφερε πως το πρώτο εξάμηνο του 2019 οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 7,17% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγουμένου έτους, φθάνοντας, από 628,06 εκατ. ευρώ στα 673,06 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτίμησε ότι το ισοζύγιο μπορεί να βελτιωθεί μέσα από ακόμη πιο οργανωμένα επιχειρηματικά πλάνα, στόχευση και εξειδίκευση.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας-ΗΠΑ, από το 2011 μέχρι και σήμερα παρουσιάζει θετικό πρόσημο για τη χώρα μας, με το ύψος του εμπορικού πλεονάσματος να ανέρχεται σε 680,73 εκατ. ευρώ για το 2018, με μια ιστορικά υψηλή άνοδο της τάξεως 21,98%, σε σχέση με το 2017. Το 2018, η αξία των ελληνικών εξαγωγών έφτασε τα 1,37 δισ. ευρώ, ενώ από την άλλη πλευρά, η αξία των ελληνικών εισαγωγών από την αμερικανική αγορά είχε πτωτική τάση, φτάνοντας τα 689,34 εκατ. ευρώ, μια μείωση 8%. Παρουσίασε ότι οι ελληνικές εξαγωγές ανθίζουν από το 2002, έχοντας μεγεθυνθεί κατά 115%, έως και το 2018. Mε το ρεκόρ αύξησης της αξίας (21,98 %), οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ επιστρέφουν σε επίπεδα προ κρίσης (1.370,92 ευρώ το 2008 και 1.370,07 ευρώ το 2018). Η δε αξιοσημείωτη ανάπτυξη των δυο τελευταίων ετών, ανέβασε την Ελλάδα στην 68η θέση από την 70η που κατείχε το 2017, στην κατάταξη των εμπορικών εταιρών των ΗΠΑ σε αξία εισαγωγών, επισήμανε.

Εκτός από τη σημασία της συμβολής των εμπορικών σχέσεων στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, ο κ. Μπακατσέλος προέταξε στην κατεύθυνση αυτή και τον ρόλο των ξένων επενδύσεων. «Οι ΗΠΑ είναι ο έκτος σημαντικότερος επενδυτής για την Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, με μεγάλες και σημαντικές επενδύσεις. Με την ελληνική οικονομία να ξεφεύγει σιγά-σιγά από την κρίση, και το πολιτικοοικονομικό περιβάλλον να βελτιώνεται συνεχώς, οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις από την Αμερική έχουν ανοδική τάση. Πιο συγκεκριμένα, οι αμερικάνικες ΑΞΕ στην Ελλάδα έφτασαν τα 1.272,44 εκατ. ευρώ το 2018, σημειώνοντας αύξηση 16% σε σχέση με το 2017 (1.100 εκατ. ευρώ)» ανέφερε. 

Μιλώντας για το μέλλον των αμερικάνικων ΑΞΕ στην Ελλάδα, εκτίμησε πως είναι ακόμα πιο ελπιδοφόρο. «Πολλές εταιρείες κολοσσοί ενέργειας, φαρμακοβιομηχανίας, τεχνολογίας κλπ, ερευνούν το ενδεχόμενο επένδυσης στην Ελλάδα. Εκτός του ότι το οικονομικό τοπικό βελτιώνεται με τη σύσταση του νέου αναπτυξιακού νομού και της μείωσης της φορολογίας, η Ελλάδα είναι ελκυστική λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων του ισχυρού δολαρίου έναντι του ευρώ» προσέθεσε.

Απευθυνόμενος στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, ο κ. Μπακατσέλος τόνισε την ανάγκη «να εντείνουν τις προσπάθειες τους για διαρκή αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και προϊόντων τους με έμφαση στην εξωστρέφεια και την αξιοποίηση του μομέντουμ στον απόλυτο βαθμό». Αναδεικνύοντας τη σημασία της αγοράς των ΗΠΑ για την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, είπε πως είναι η μεγαλύτερη, πιο marketing oriented αγορά του κόσμου. «Μια αγορά που -και μόνο να ασχοληθείτε με κάποιες πολιτείες- μπορεί να απογειώσει τις πωλήσεις των εταιριών σας, εφόσον βέβαια μπορείτε να εκμεταλλευτείτε και να διαχειριστείτε σωστά την ευκαιρία» σημείωσε περαιτέρω.

Το 4ο Export USA Forumμ, με τίτλο «Exporting in a shifting world», διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.