Την εκτίμηση ότι το σημαντικότερο πρόβλημα των ελληνικών εξαγωγών είναι η χαμηλή προστιθέμενη αξία, η οποία δημιουργεί σημαντικό μειονέκτημα έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις, διατυπώνει σε σημερινή ανακοίνωσή της η διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Σχολιάζοντας τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία δείχνουν αύξηση των εξαγωγών πέρυσι, η διοίκηση του ΣΕΒΕ επισημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει το εμπορικό της ισοζύγιο μέσω αύξησης των εξαγωγών και υποκατάστασης των εισαγωγών από προϊόντα που παράγονται εγχώρια.

Παρά τις ιδιαίτερα ενθαρρυντικές εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας, σημειώνει ο ΣΕΒΕ, "οι εισαγωγές της χώρας σημείωσαν επίσης ρεκόρ, καθώς σε αξία ανήλθαν στο ποσό των 50,3 δισ. ευρώ διαγράφοντας αύξηση 13,7% σε ετήσια βάση. Γίνεται έτσι αντιληπτό το σημαντικότερο πρόβλημα των ελληνικών εξαγωγών, η χαμηλή προστιθέμενη αξία, η οποία δημιουργεί σημαντικό μειονέκτημα έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις".

"Η επιχειρηματική κοινότητα της Ελλάδας αντιλαμβάνεται πλέον την αξία της διεθνούς δραστηριοποίησης και των ωφελειών που προκύπτουν από αυτή, όπως αποδεικνύεται από τη σημαντική αύξηση των εξαγωγικών μας επιδόσεων. Πρέπει όμως να δημιουργήσουμε ένα εξαγωγικό μοντέλο, το οποίο θα στηρίζεται στην παραγωγή τελικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και θα αποτελέσει αρωγό στην προσπάθεια της χώρας για οικονομική ανάκαμψη" υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΣΕΒΕ.