Σε πάνω από 1,6 δισ. ευρώ ανήλθαν στο 10μηνο φέτος οι εξαγωγές ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας της χώρας μας, «τρέχοντας» με θετικό ρυθμό 26,2% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, όπως αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής-Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδας (ΣΕΠΕΕ).

 

Στο σύνολο του 2020 οι εξαγωγές του κλάδου ανήλθαν σε 1,27 δισ. ευρώ, σημειώνει ο ΣΕΠΕΕ, τονίζοντας ότι είναι διάχυτη η αισιοδοξία των εκπροσώπων του κλάδου ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας για τα φετινά μεγέθη συνολικά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του συνδέσμου, στο δεκάμηνο φέτος ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής κατέγραψε άνοδο 16,9% στην ένδυση και 9,3% στην κλωστοϋφαντουργία. Οι εξαγωγές ενδυμάτων σημείωσαν αύξηση 19,6% και ανήλθαν στα 780 εκατ. ευρώ και στην κλωστοϋφαντουργία, παρουσιάζοντας θετική μεταβολή 13,9%, διαμορφώθηκαν στα 370 εκατ. ευρώ.

Καθοριστικό ρόλο στη θετική πορεία του κλάδου ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας διαδραμάτισαν οι εξαγωγές του πρωτογενούς τομέα, δηλαδή του βαμβακιού. Αυτές κατέγραψαν άνοδο 53%, κυρίως λόγω της αύξησης της τιμής του βαμβακιού και ανήλθαν σε 460 εκατ. ευρώ.

Αύξηση της τάξης του 10,7% παρουσίασαν στο δεκάμηνο φέτος και οι εισαγωγές ενδυμάτων και ειδών κλωστοϋφαντουργίας. Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕΕ, η αύξηση ήταν μεγαλύτερη στις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών κατά 20%, ενώ οι εισαγωγές ενδυμάτων αυξήθηκαν κατά 7,8%.

Σημαντική άνοδο κατά 25,8% παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων στην εγχώρια αγορά και σε αξία διαμορφώθηκαν σε 2 δισ. ευρώ, για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Ειδικότερα για τον μήνα Οκτώβριο, σύμφωνα με τον ΣΕΠΕΕ, καταγράφηκε αύξηση των εξαγωγών κατά 23% στην αλυσίδα ένδυσης /κλωστοϋφαντουργίας, με τις λιανικές πωλήσεις να «τρέχουν» με ρυθμό 13,5%.

«Από το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και μετά, παρατηρείται σημαντική ανάκαμψη του κλάδου και σταδιακή επιστροφή σε επίπεδα που πλησιάζουν τα προ πανδημίας», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο σύνδεσμος.