Για τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας - Ινδίας, στον αγροτικό τομέα, συζήτησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν σήμερα οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης των δύο χωρών, Βαγγέλης Αποστόλου και Gajendra Singh Shekhawat, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Ινδός αξιωματούχος στην Ελλάδα.

Από την ελληνική πλευρά επισημάνθηκε η ανάγκη βελτίωσης του εμπορικού ισοζυγίου υπέρ της Ελλάδας, μέσω της εξαγωγής ελληνικών ποιοτικών προϊόντων προς την ασιατική χώρα. «Οι συναντήσεις που θα έχουμε είναι σημαντικές όχι μόνο γιατί θα υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος στα αγροτικά θέματα που αποτελούν αυτή την περίοδο σημείο αναφοράς, αλλά και επιπλέον γιατί διευρύνονται οι σχέσεις και οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου

Ο Έλληνας υπουργός τόνισε πως παρότι ο αγροτικός τομέας της Ινδίας είναι έντονα ανεπτυγμένος, υπάρχει περιθώριο στην τεράστια αγορά της, την οποία μπορούν να προσεγγίσουν με επιτυχία ελληνικά αγροτικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια κ.λπ. «Η χώρα μας έχει δώσει βάση στην ποιοτική παραγωγή τροφίμων και η αγορά της Ινδίας μπορεί να απορροφήσει τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα. Η χώρα μας έχει επίσης υψηλή τεχνογνωσία σε τομείς όπως η ελαιοκαλλιέργεια και οι υδατοκαλλιέργειες, τομείς που ενδιαφέρουν την Ινδία», ανέφερε ο κ. Αποστόλου.

Από την πλευρά του ο κ. Shekhawat αρχικά ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση καθώς και τον Έλληνα υπουργό για την «ευκαιρία» που όπως τόνισε «μου έδωσαν να επισκεφθώ τη χώρα σας». Σημείωσε ότι τα δύο κράτη είναι «δυο ιστορικές χώρες με μεγάλο πολιτισμό που συνδέονται για χιλιάδες χρόνια, με δεδομένη προφανώς την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Και οι δύο χώρες έχουν προσφέρει πολλά στον παγκόσμιο πολιτισμό με την σοφία τους, τον πολιτισμό τους, την φιλοσοφία τους».

Στη συνέχεια, ο Ινδός υπουργός υπογράμμισε πως «οι προοπτικές για την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων στη γεωργία είναι πολύ σημαντικές» και συμπλήρωσε «η Ινδία είναι μια μεγάλη χώρα, η οποία έχει αναπτύξει σημαντικά την γεωργία της και υπάρχουν σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις γύρω από την ανάπτυξη της αγροτικού τομέα και πιστεύω ότι οι προοπτικές για τη συνεργασία και την ανάπτυξη αυτών των εμπορικών σχέσεων είναι πολύ ισχυρές.

Τέλος, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την υποστήριξη της Ινδίας στους Διεθνείς Οργανισμούς και σημείωσε πως σύντομα αναμένεται εκπρόσωπος της Ινδίας στα Ηνωμένα Έθνη να επισκεφθεί την Ελλάδα.

 

Από την ελληνική πλευρά μέρος στη συνάντηση, πήραν μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, ο γγ του υπουργείου, Νίκος Αντώνογλου και ο γγ αγροτικής πολιτικής και διαχείρισης κοινοτικών πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης. Από την πλευρά της ινδικής αντιπροσωπείας στη συνάντηση συμμετείχε, εκτός από τον αρμόδιο υπουργό, η πρέσβειρα της Ινδίας στην Ελλάδα, Shamma Jain καθώς και υπηρεσιακά στελέχη.