Τέλος στις αμφισβητήσεις με τις επιδοτήσεις χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων και στην ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες για την έκδοση ακόμα και μιας απλής οικοδομικής άδειας. Οι τοπογράφοι θα μπορούν μέσα από μια ειδική εφαρμογή του Κτηματολογίου να εκδίδουν αμέσως μια βεβαίωση για το αν είναι ή όχι δασική οποιαδήποτε έκταση στις εκτός σχεδίου περιοχές της χώρας.

Οι δασικοί χάρτες είναι «καυτή πατάτα» στα χέρια της οποιασδήποτε κυβέρνησης, λόγος για τον οποίο για δεκαετίες έμεναν στα συρτάρια. Κάτι που θα εξακολουθούσε να συμβαίνει αν δεν επέβαλαν την εκπόνησή τους τα μνημόνια. Χωρίς δασικούς χάρτες, άλλωστε, δεν νοείται Κτηματολόγιο.

Του Νίκου Γρυλλάκη

Οι δασικοί χάρτες που σταδιακά αρχίζουν να κυρώνονται διαμορφώνουν νέο τοπίο σε όλες τις εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές της χώρας .Και κυρίως ανοίγουν τον δρόμο για ξεκάθαρα πεδία δράσης μεγάλων επενδυτικών δραστηριοτήτων.

Το θολό μέχρι σήμερα τοπίο αποτελούσε τροχοπέδη για τα περισσότερα επενδυτικά προγράμματα. Ακόμα και η περίπτωση του Ελληνικού βραχυκύκλωσε εξαιτίας της ανυπαρξίας δασικών χαρτών και παραλίγο μαζί με τα γνωστά αρχαιολογικά θέματα που εμφανίστηκαν στον ορίζοντα να τιναχτεί στον αέρα και να μείνει στα χαρτιά το μεγαλύτερο επενδυτικό εγχείρημα των τελευταίων χρόνων.

Η απουσία δασικών χαρτών με προσδιορισμένο τι και πώς προστατεύεται και τι οριστικά έχει απολέσει τον δασικό του χαρακτήρα λύνει και ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα .Χιλιάδες πολίτες σε πολλές περιοχές της χώρας κινδυνεύουν να χάσουν την ακίνητη περιουσία τους επειδή οι εκτάσεις που βρίσκονται εμφανίζονται ως δασικές και σύμφωνα με ό,τι ισχύει αποτελούν δημόσια περιουσία.

Ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε παλιές και νέες πολυκατοικίες στο Γαλάτσι, την Αγία Παρασκευή, στη Νέα Φιλαδέλφεια, τη Δραπετσώνα, τον Ασπρόπυργο έχουν λάβει επιστολές από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου που τους ενημερώνει ότι έχουν ακίνητα σε καταπατημένη δημόσια γη. Οι ιδιοκτησίες αυτές αγοράστηκαν νόμιμα. Οι τίτλοι ελέγχθηκαν, οι πολεοδομίες εξέδωσαν κανονικά άδειες, τα συμβόλαια μεταγράφηκαν χωρίς πρόβλημα στα υποθηκοφυλακεία ή τα γραφεία κτηματολογίου. Μάλιστα, πολλά από αυτά τα ακίνητα που εμφανίζονται ως προϊόν καταπάτησης έχουν αλλάξει τρία και τέσσερα χέρια. Οι ιδιοκτήτες τους για να αποδείξουν τα αυτονόητα βρέθηκαν να τρέχουν από υποθηκοφυλακείο σε υποθηκοφυλακείο προκειμένου να βρουν συμβόλαια από τα τέλη του προπερασμένου αιώνα.

Άλλο μεγάλο κεφάλαιο που συνδέεται με τους δασικούς χάρτες είναι οι κοινοτικές ενισχύσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους. Οι Βρυξέλλες έχουν αμφισβητήσει τους δικαιούχους, καθώς δεν είναι ξεκαθαρισμένο αν οι εκτάσεις που καλλιεργούν ή εκμεταλλεύονται για κτηνοτροφικούς σκοπούς είναι «καθαρές» ή όχι. Η θολότητα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι απίστευτη. Ως δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις εμφανίζονται άνω από τη μισή αγροτική γη της χώρας .Κι αυτό γιατί τα δασαρχεία εξακολουθούν να στηρίζονται σε αεροφωτογραφίες 60 και 70 χρόνων πριν. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στις περιοχές που αναρτήθηκαν ή θα αναρτηθούν δασικοί χάρτες χρειάζεται να αποδυθούν σε έναν πρωτοφανή αγώνα δρόμου και να επωμιστούν ένα απρόβλεπτο φορτίο επιβαρύνσεων. Να υποβάλλουν ενστάσεις, να πληρώνουν τέλη και τοπογράφους και να καταβάλλουν τίμημα εξαγοράς ή παραχώρησης. Και φυσικά μέχρι όλα αυτά να περάσουν από την «κρησάρα» των αρμόδιων υπηρεσιών καθηλώνονται στην αναμονή.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι πάνω από τις μισές υποθέσεις των δικαστηρίων που επιλύουν αστικές διαφορές αφορούν κτηματικές διαφορές. Οι αντιρρήσεις στις περιοχές που αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες έφτασαν τις 134.000. Θα εξεταστούν μία προς μία. Μέσα στα επόμενα δυο χρόνια οι δασικοί χάρτες θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα. Εκτιμάται ότι πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες θα υποβάλουν ενστάσεις και αντιρρήσεις. Δύσκολες περιοχές η Ανατολική και Δυτική Αττική, όπου οι δασικοί χάρτες θα αρχίσουν σταδιακά να αναρτώνται από τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Δεκάδες οι οικισμοί αυθαιρέτων. Πολλοί αναμένεται να βρεθούν μέσα σε δασικές εκτάσεις.

Οι οικιστικές πυκνώσεις, δηλαδή οι οικισμοί αυθαιρέτων, εξαιρούνται προσωρινά από την κύρωση των δασικών χαρτών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι «διασώζονται». Θα ακολουθήσει, άγνωστο πότε, ένας άλλος μαραθώνιος προκειμένου να προσδιοριστεί τι και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να διατηρηθεί και τι οριστικά θα είναι κατεδαφιστέο. Οι νομοτεχνικές λύσεις που θα αναζητηθούν θα περάσουν από το φίλτρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και εκεί θα τεθεί θέμα συνταγματικότητας. Πιθανόν η οριστική λύση να χρειαστεί την αναθεώρηση του Συντάγματος.