Αμέσως μετά το Πάσχα θα προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των χρεών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, τόνισε σήμερα ο  υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.

Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι η ρύθμιση θα προβλέπει ελάχιστη δόση 50 ευρώ και μέχρι 120 δόσεις, «κούρεμα» και μέχρι 70% με συρρίκνωση των πάση φύσεως προσαυξήσεων και τον επανυπολογισμό των οφειλών μέχρι 31/12 /16 με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Ο κ. Πετρόπουλος αναφερόμενος στις συντάξεις χηρείας, αποκάλυψε πως καμία σύνταξη χηρείας δεν θα περικοπεί λόγω ηλικιακού ορίου καθώς έχει δοθεί εντολή να γίνουν οι πληρωμές των συντάξεων του μηνός Μαΐου όπως τους προηγούμενους μήνες, παρότι δηλαδή δεν θα έχει ψηφιστεί η σχετική διάταξη. Αντίθετα, το ποσοστό της δικαιούμενης παροχής από 50% σε 70% της σύνταξης του θανόντα θα καταβληθεί από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου.

Ταυτόχρονα κύκλοι του υπουργείου Εργασίας υποστηρίζουν στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις θα υπάρξει σχετική διάταξη για την επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Μάλιστα είναι πιθανό να περιληφθεί διάταξη που προβλέπει την προκαταβολή μέρους από το ποσό που αντιστοιχεί στην εφάπαξ παροχή που χορηγεί το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα δίνεται ένα μεγάλο μέρος -π.χ. το 80%- ως προσωρινή παροχή.

Όπως όλα δείχνουν προτεραιότητα για την πρώτη πληρωμή της προκαταβολής του εφάπαξ θα δοθεί στους περίπου 1.900 συνταξιούχους των δήμων που δικαιούνται εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοτικών Υπαλλήλων (ΤΑΔΚΥ-ΕΤΕΑΕΠ).