Εντός του Νοεμβρίου η κυβέρνηση πρόκειται να ανοίξει την «βεντάλια» για την αξιοποίηση, τουλάχιστον 2.000 ακινήτων, συνολικού ύψους -με βάση τις υπάρχουσες αντικειμενικές αξίες- 1,5 δισ. ευρώ που διαθέτουν σε όλη τη χώρα οι ασφαλιστικοί φορείς με στόχο την αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ.


Με καθυστέρηση πολλών ετών και βήματα χελώνας προσπαθούν τα ταμεία να μαζέψουν χρήμα για τις συντάξεις.

Του Αντώνη Βασιλόπουλου

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου η επιτροπή που έχει αναλάβει την αξιολόγηση αναμένεται ναν απευθύνει δημόσια πρόσκληση, προς τους φορείς του Δημοσίου, σε πρώτη φάση, και σε ιδιώτες, συνεταιριστικές οργανώσεις, επιχειρήσεις και τράπεζες σε δεύτερο πλάνο για τα πρώτα 80 ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας.

Ο τρίτος κύκλος θα αφορά 20 ακίνητα με μεγάλη ιστορική και αντικειμενική αξία που βρίσκονται εντός του ιστορικού τριγώνου της Αθήνα τα οποία θα αξιοποιηθούν με διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί με την πολύτιμη συνδρομή της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Σημειώνεται πως το ποσοστό της ιδιόχρησης είναι πολύ υψηλό, αφού κατά βάση το ΙΚΑ χρησιμοποιεί τα ακίνητα για στέγαση των υπηρεσιών του. Μάλιστα το 88,26% των εκμισθωμένων ακινήτων προέρχεται από επτά ακίνητα, πέντε από τα οποία «αποκτήθηκαν» πρόσφατα από το Ίδρυμα στο πλαίσιο των ενοποιήσεων.

Την ίδια στιγμή, έξι αναξιοποίητα γεωτεμάχια αποτελούν το 70,17% της συνολικής αξίας των οικοπέδων του ΙΚΑ. Πρόκειται για οικόπεδα σε κεντρικότατα σημεία της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, που η αξία τους φτάνει τα 79,7 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με παλιότερη έκθεση, μεγάλα οικόπεδα παραμένουν ανεκμετάλλευτα για πολλά χρόνια, όπως το οικόπεδο απέναντι από τη Bίλα Kαζούλη στην Kηφισιά και πίσω από το Nοσοκομείο KAT, έκτασης 35 στρεμμάτων ανήκει στο IKA. H αντικειμενική αξία του οικοπέδου ανέρχεται σε 21 εκατ. ευρώ.

Πάνω από 5 χρόνια έχει ανακατασκευαστεί το κτήριο που είχε το ΙΚΑ στην οδο Πειραιώς 64, στο οποίο σχεδιάζεται να μεταφερθούν οι κεντρικές υπηρεσίες και η διοίκηση του ΕΦΚΑ. Το συγκεκριμένο κτήριο είχε κλείσει εδώ και πολλά χρόνια για ανακαίνιση. Το πρώην ξενοδοχείο Esperia στ Σταδίου 22, παραμένει αναξιοποίητο από το 2010. Ορκωτός εκτιμητής από το υπουργείο Οικονομικών έχει αναλάβει να εκτιμήσει τη μισθωτή αξία του ακινήτου. Έπεται η παράδοση σχετικής μελέτης στον ΕΦΚΑ για να προχωρήσει στη συνέχεια ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση του ακινήτου.
Αναξιοποίητο μένει το διατηρητέο κτήριο στην οδό Bουλής 6 στο Σύνταγμα, που ανήκε στο TAΠ-OTE και τώρα ανήκει στο IKA.

Η καταγραφή που έχει ολοκληρωθεί από την ειδική ομάδα εργασίας που ασχολήθηκε με την περιουσία των Ταμείων δείχνει ότι: Το 40% των ακινήτων είναι κενά, το 31% έχει παραχωρηθεί και το 20% αξιοποιείται. Υπάρχουν επίσης άλλα 900 ακίνητα που ανήκουν στην Πρόνοια που επίσης υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας, ενώ περίπου 1.400 είναι τα κτήριια που έχουν καταλήξει στα Ιδρύματα που είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).