Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν τα προνοιακά επιδόματα, για τα οποία, μετά τις σχετικές πιέσεις των θεσμών, δρομολογούνται αλλαγές στον τρόπο και ενδεχομένως στα κριτήρια χορήγησής τους. Σε ΟΠΕΚΑ μετατρέπεται ο ΟΓΑ.

Του Αντώνη Βασιλόπουλου

Τον ρόλο της χορήγησης των προνοιακών επιδομάτων αναλαμβάνει να σηκώσει ο ΟΓΑ, ο οποίος με τη νέα πλατφόρμα που πρόκειται να δημιουργηθεί θα μετονομαστεί σε Oργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), στον οποίο θα συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία των δικαιούχων και θα διασταυρώνονται τα κριτήρια για τη χορήγησή τους.

Το θέμα συζητήθηκε την Τετάρτη στην τηλεδιάσκεψη που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας  με τους επικεφαλείς των θεσμών, όπου, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε το πλαίσιο για την αναμόρφωση των προνοιακών επιδομάτων, για τα οποία ζητείται οριστική αναμόρφωση.

Στο στόχαστρο βρίσκονται 35 επιδόματα και παροχές, εκ των οποίων ορισμένα ήδη, με το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, καταργήθηκαν ή μειώθηκαν δραστικά. Τα επιδόματα είναι διάσπαρτα και χορηγούνται από διάφορους οργανισμούς, όπως παράδειγμα τα επιδόματα τέκνων που καταβάλλονται από τον ΟΓΑ, με βάση εισοδηματικά κριτήρια, ή εκπαιδευτικά επιδόματα που καταβάλλονται από το υπουργείο Παιδείας και άλλα δίνονται μέσα από μια σειρά ειδικών προγραμμάτων στήριξης, όπως αστέγων, μεταναστών, Ρομά κ.ά.

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει ότι η μεταρρύθμιση του συστήματος οικογενειακών παροχών πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του μήνα, γεγονός που ανοίγει «παράθυρο» για ενιαία εφαρμογή τους από το 2019, ενώ έως τον Μάιο του επόμενου έτους πρέπει να εγκριθεί η εναρμόνιση όλων των κανόνων αναπηρίας και κοινωνικής πρόνοιας προκειμένου η εθνική εφαρμογή του νόμου να ξεκινήσει μέχρι το τέλος Ιουνίου 2018.

Με βάση τις προτάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά και τις πιέσεις των θεσμών, η νέα νομοθεσία θα πρέπει να εγκριθεί έως τον Μάιο του 2018, ώστε να εναρμονιστούν παράλληλα όλοι οι κανόνες εισφορών αναπηρίας και κοινωνικής πρόνοιας, με το μοντέλο να τίθεται σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου 2018.